Imigranti din Romania si Bulgaria care calatoresc in Marea Britanie fara sa aiba un loc de munca trebuie sa detina o asigurare medicala privata, pentru a evita ca Serviciul National de Sanatate sa devina un "serviciu de sanatate international", apreciaza ministrul britanic pentru Migrare Mark Harper, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax.

Publicatia britanica scrie ca o limitare a accesului la ingrijiri de sanatate gratuite este considerata o masura-cheie in vederea prevenirii unui val de imigranti din cele doua tari membre UE dupa anularea restrictiilor, la sfarsitul acestui an.

Harper a sugerat ca cererea unei asigurari medicale s-ar putea aplica tuturor studentilor si celor care declara ca desfasoara activitati independente, ceea ce presupune ca vin sa caute un loc de munca.

Mark Harper, presedintele unei Comisii guvernamentale care examineaza posibile masuri de descurajare a imigrantilor, considerati o "povara", a subliniat asupra necesitatii unui "sistem al imigratiei care sa functioneze in interesul national".

"Cetatenii europeni nu au un acces nerestrictionat la Marea Britanie, ei trebuie sa isi exercite drepturile din tratatul (UE). Acest lucru inseamna ca trebuie sa munceasca, sa studieze sau sa desfasoare activitati independente. Avem deja reguli dure privind accesul la ajutoare sociale, (dar) trebuie sa vedem daca putem face ceva sa le consolidam", a declarat ministrul britanic pentru Migrare.

"In plus, studentii UE si cei care desfasoara activitati independente trebuie sa nu fie o povara pentru tara gazda, ceea ce inseamna ca trebuie sa detina lucruri ca o asigurare de sanatate. Avem un Serviciu National de Sanatate (National Health Service, NHS), nu un serviciu international de sanatate", a subliniat el.

Liderul laburist al unei comisii de afaceri interne din camera comunelor a declarat, potrivit BBC, ca aceasta optiune trebuie analizata, insa avertizeaza asupra problemei selectarii unor imigranti din anumite tari. "Mai bine ministrii ar lucra cu omologii lor din Romania si Bulgaria si cu UE pentru a vedea motivele pentru care acesti imigranti vor sa vina aici in definitiv", a declarat Keith Vaz, care considera intentia guvernului britanic de a investi in campanii de descurajare pentru imigrantii romani si bulgari "absurda" si "contraproductiva".

Nu este clar cum vor fi puse in practica aceste propuneri, dar este posibil ca personalul din cadrul NHS sa fie pus sa verifice daca imigrantii detin asigurari de sanatate atunci cand contacteaza pentru prima data serviciul. Insa restrictionarea accesului la ingrijiri de sanatate gratuite provoaca opozitia unor medici, care se opun ideii de a actiona ca un departament al Serviciului britanic pentru Migrare, mai scrie Daily Mail.

Ministri britanici insista, insa, asupra faptului ca tara trebuie sa aiba dreptul sa actioneze asupra unor "factori de atractie" asupra unor imigranti someri din cadrul UE, domeniile analizate fiind sanatatea, educatia, locuintele si ajutoarele sociale, potrivit publicatiei, care precizeaza ca NHS a anulat datorii in valoare de cel putin 35 de milioane de lire sterline (peste 40,8 milioane de euro) datorate de pacienti cetateni straini, incepand din 2002 si pana in prezent.

Intre alte masuri luate in discutie, ziarul citeaza solicitarea ca imigrantii care nu gasesc un loc de munca in trei luni sa paraseasca tara, masura valabila si pentru cei care nu dovedesc ca dispun de fonduri suficiente pentru a se intretine pentru o perioada de cel putin sase luni.

Potrivit publicatiei, ministrii iau in considerare, pe langa restrictiile impuse in domeniu studentilor si imigrantilor fara un loc de munca originari din UE, sa ii oblige si pe imigrantii din afara UE sa isi procure asigurari de sanatate inainte de acordarea vizei.