Iranul a trimis in spatiu, la bordul unei capsule, o maimuta, care a fost recuperata ulterior vie si sanatoasa, dupa aterizarea vehiculului, informeaza The Telegraph. Proiectul a vizat trimiterea unei maimute la o altitudine de 120 de kilometri, pentru un zbor balistic suborbital de circa 20 de minute.

Maimuta trimisa in spatiuFoto: Captura YouTube

"Acest succes reprezinta primul pas catre cucerirea spatiului si deschide calea pentru alte mutari", a declarat ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi.

Televiziunea de stat iraniana a prezentat imagini ale capsulei, in interiorul careia se afla maimuta echipata cu o vesta si pozitionata pe dispozitiv similar unui scaun auto pentru copii.

O tentativa precedenta a autoritatilor iraniene de a trimite in spatiu o maimuta a esuat, in 2011, fara a fi oferite explicatii oficiale.

Iranul a declarat ca intentioneaza sa-si plaseze proprii sateliti pe orbita pentru a monitoriza dezastrele naturale, tara fiind predispusa la cutremure, imbunatatirea liniilor de telecomunicatii, precum si pentru extindererea supravegherii militare in regiune.

Totodata, puterile occidentale se tem ca tehnologia balistica cu raza lunga de actiune este folosita de Iran pentru propulsarea propriilor sateliti pe orbita si ar putea avea ca scop lansarea de focoase nucleare.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Iranului un embargo asupra tehnologiilor nucleare si spatiale inca din 2007.