Japonia a plasat duminica pe orbita doi sateliti de spionaj al caror functie este de a monitoriza eventualele amenintari asupra teritoriului nipon, in contextul ingrijorarilor provocate de Coreea de Nord care a anuntat ca intentioneaza sa lanseze mai multe rachete si sa desfasoare un test nuclear, informeaza Associated Press, citata de MSNBC.

Agentia nipona de explorare spatiala a anuntat ca lansarea rachetei japoneze H2A a decurs conform planurilor si ca cei doi sateliti, dintre care un satelit-radar operational si o sonda optica experimentala, au ajuns pe orbita.

Japonia a lansat programul de spionaj prin satelit in 1998 dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga peste principala insula a Japoniei. Cea mai recenta lansare efectuata de Coreea de Nord a avut loc luna trecuta, aparent cu scopul de a plasa un satelit pe orbita, insa Phenianul a fost acuzat de SUA ca lansarile sunt o fatada pentru dezvoltarea de tehnologiei rachetelor.

Lansarea de duminica a fost planificata de autoritatile nipone cu mult timp inainte de acutizare tensiunilor in relatiile cu Coreea de Nord, insa evidentiaza ingrijorarea Japoniei fata de intentiile vecinei sale.

Satelitul-radar poate furniza informatii prin stratul de nori si pe timp de noapte si mareste reteaua de sonde plasate deja pe orbita de Japonia. Sonda optica va fi utilizata pentru a testa diferite tehnologii care ar permite Japoniei sa isi consolideze capacitatile de supraveghere.

Japonia se bazeaza inca pe Statele Unite pentru o mare parte din informatiile ce tin de securitate.

Se crede ca satelitii sai optici sunt la fel de buni ca satelitii comerciali, ceea ce inseamna ca sunt capabili sa detecteze, de pe orbita, obiecte de pana la circa 40 de centimetri.

Autoritatile nipone sunt ingrijorate de actiunile Coreei de Nord in conditiile in care insulele sale principale sunt in raza de actiune a rachetelor. Pe langa dezvoltarea propriei retele de sateliti de spionaj, Japonia a cooperat cu Washingtonul pentru crearea unui scut de aparare antiracheta.Pe teritoriul Japoniei se afla, la ora actuala, circa 50.000 de trupe americane.

Regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-un, a avertizat joi ca este posibil sa efectueze un test nuclear, in pofida sanctiunilor ONU ca urmare a testului lansarii rachetei din decembrie. Phenianul a precizat ca testul nuclear face parte dintr-o "noua faza" a luptei cu SUA, care mentine 28.000 de soldati in Coreea de Sud. Coreea de Nord a precizat ca testul nuclear e parte a unei actiuni viitoare, insa nu a oferit detalii cu privire al locul si momentul in care se va desfasura.