Cancelarul german Angela Merkel a lansat un nou la reforme structurale, pentru a asana economia Uniunii Europene, sambata, in cadrul vizitei pe care o efectueza la Santiago de Chile, unde participa la summitul UE - America Latina si tarile din Caraibe, scrie AFP.

Dupa o intalnire bilaterala cu presedintele chilian Sebastian Pinera, cancelarul a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre posibilitatea de a incuraja politica de expansiune a Uniunii Europene, asa cum a cerut-o seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy. Angela Merkel a precizat insa ca "increderea nu se poate dezvolta decat in cazul in care conditiile sunt reunite si structurile pentru cresterea economiei exista".

De altfel, Cancelarul de Fier este denumit de presa chiliana "Seful Europei", in cadrul acestui summit la care Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Cancelarul a reamintit ca 90% din cresterea Uniunii Europene se realizeaza in acest moment in afara Europei. Astfel, "daca noi incercam sa remediem situatia de o maniera interna, nu va fi de ajuns", a adaugat ea.

"O politica de expansiune economica semnifica faptul ca toate tarile trebuie sa ofere produse interesante spre vanzare in lumea intreaga, iar America Latina, care intretine stranse legaturi cu Spania si Portugalia, este o piata care ofera o industrie competitiva pentru tarile din sudul Europei", a avertizat aceasta.

La Forumul mondial al economiei de la Davos, Angela Merkel sugerase Spaniei sa creeze locuri de munca pentru a evita o instabilitate politica, in momentul in care reformele structurale permit o reducere a somajului.

Presedintele Pinera i-a adus un omagiu un adevarat omagiu cancelarului german, apreciind ca "in aceste timpuri dificile am vazut cum cancelarul Merkel a stiut sa-si conduca tara si sa contribuie la leadership in Europa si in intreaga lume cu aceste calitati: viziunea viitorului, forta si perseverenta", adaugand ca lucrurile "incep sa se imbunatateasca in Europa".

Ulterior, summitul care reuneste pentru doua zile peste 40 de lideri europeni si din America Latina in Santiago de Chile a fost deschis de presedintele chilian Sebastian Pinera.

"Tema care ne reuneste este constructia unei noi aliante strategice pentru a ajunge la o dezvoltare durabila", a spus seful de stat chilian, in fata a celor 60 de delegatii reprezentand, pe de o parte, Uniunea Europeana si, pe de alta parte, comunitatea statelor latino-americane si din Caraibe (CELAC).

"Cele doua blocuri reprezinta o treime din tarile planetei, peste un miliarde de locuitori si peste o treime din populatia mondiala" a reamintit acesta.

Aceasta este prima reuniune sub egida CELAC, organizatie fondata la summitul de la Caracas, in décembre 2011, sub impulsul presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, internat pentru cancer in Cuba si marele absent al reuniunii de la Santiago.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a apreciat ca CELAC "este un pas important in procesul de integrare regionala".

Discutiile se vor centra in principal pe investitii, integrare sociala, lupta impotriva traficului de droguri si chestiunile legate de incalzirea climatica.

Dupa o reuniune cu usile inchise, summitul va fi urmat de un dineu oficial la palatul presidential Moneda. Duminica dimineata, cele doua blocuri vor avea o a doua intalnire cu usile inchise, inainte de inceperea summitului CELAC, duminica si luni.

In cadrul acestui summit, presedintele chilian va preda presedintia CELAC - care reuneste tarile celor doua Americi, cu exceptia SUA si Canadei - presedintelui cubanez Raul Castro.