Primul din cele sase sisteme Patriot instalate de NATO in Turcia, cu scopul de a contracara eventuale obuze si rachete lansate din Siria, a devenit operational sambata, a anuntat Alianta Nord-Atlantica, citata de Reuters.

SUA, Germania si Olanda au trimis fiecare cate doua sisteme Patriot si pana la 400 de soldati in Turcia dupa ce administratia de la Ankara a cerut ajutorul NATO.

Frontiera dintre Turcia si Siria a devenit un motiv de ingrijorare pentru Ankara dupa ce mai multe obuze ale autoritatilor siriene au ajuns pe teritoriu vecin, provocand un raspuns din partea armatei turce.

"In spatele nostru se afla primul sistem Patriot al NATO din Turcia care este operational in momentul de fata. Asta inseamna ca e instalat si functional. Se afla sub controlul si comanda NATO", a declarat colonelul polonez Dariusz Kacperczyk, purtatorul de cuvant al NATO pentru misiunea din Turcia.

Unul dintre sistemele trimise de Olanda, format din cinci lansatoare de rachete, a fost instalat in apropierea aeroportului din Adana, un oras din apropierea frontierei cu Siria. Al doilea sistem, format din sapte lansatoare, se afla in baza turco-americana sin estul orasului Adana.

Sistemele sunt instalate in apropierea a trei orase sud-estice, NATO sustinand ca acestea vor proteja in jur de 3,5 milioane de turci de eventuale atacuri cu racheta. Sistemele trimise de Germania vor fi montate la Maras iar cele americane la Gaziantep. Toate ar urma sa fie operationale pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Siria se confrunta de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, potrivit datelor ONU, cu aproximativ 60.000 de morti.

Siria a catalogat instalarea sistemelor Patriot drept o provocare iar Iranul si Rusia, aliatii guvernului sirian condus de Bashar al-Assad, au criticat decizia NATO, afirmand ca prezenta rachetelor va conduce la intensificarea conflictului.

Atat Turcia cat si Alianta Nord-Atlantica au negat cu vehementa ca sistemele Patriot ar reprezenta un prim pas spre o zona cu interdictie de zbor ceruta de rebelii sirieni pentru a putea pastra controlul asupra regiunii.

Toate cele sase sisteme Patriot vor fi conectate direct cu baza aliatilor din Ramstein, Germania.