Soldati francesi si trupe din Mali au cucerit sambata bastionul islamist Gao, principalul oras din zona de nord a tarii, marcand un punct de cotitura in lupta impotriva grupurilor islamiste armate, in cea de a sasea zi a interventiei militare franceze in tara africana, informeaza AFP.

"Fortele din Mali si cele franceze au eliberat Gao", a anuntat ministrul francez al Apararii intr-un comunicat dat presei, precizand ca membri ai trupelor speciale au capturat in timpul noptii aeroportul si un pod strategic din Gao, oras situat la 1,200 km nord-est de capitala Bamako.

"Incepand cu seara aceasta, Sadou Diallo, primarul din Gao refugiat in Bamako, si-a recastigat orasul ajutat de colonelul (Didier - n.red.) Dacko, comandantul trupele din Mali, a anuntat ministerul francez al Apararii.

Autoritatile de la Paris au anuntat ca trupele africane, formate din soldati din Nigeria si Ciad, au ajuns in zona pentru a prelua operatiunea de la fortele franceze.

"Trupele franceze si africane detin 100% orasul Gao. Are loc o petrecere populara, toata lumea este fericita", a declarat o sursa din securitatea din Mali. Martorii au relatat insa ca au loc acte vandalism si jafuri.

"Nu putem vorbi de o lupta propriu-zisa" in regiunea Gao ci de lupte "sporadice, de operatiuni de hartuire cu elementele teroriste care au deschis focul asupra pozitiilor noastre fiind adapostiti in zonele urbane", a declarat un purtator de cuvant al Statului Major General francez. Pozitiile islamiste din Gao au fost in mod repetat atacate de catre Fortele Aeriene Franceze.

Echipa ministrului francez al Apararii a considerat drept "plauzibil" un bilant de cateva sute de luptatori islamisti ucisi de la inceputul interventiei franceze in Mali, bilant dat de cotidianul francez Le Monde pe baza informatii furnizate de surse militare.