Ministerul de Externe algerian, Mourad Medelci, a admis ca fortele de securitate din tara sa au facut o serie de erori in operatiunilor desfasurate pentru gestionarea crizei ostaticilor de la complexul de extragere a gazelor naturale de la In Amenas, relateaza Yahoo News. Intr-un interviu acordat Associated Press, inaltul oficialul a precizat ca autoritatile algeriene se afla in proces de evaluare a greselilor comise si ca intentioneaza sa intareasca masurile de securitate in perimetrele in care opereaza companii multinationale de extragere a petrolului si gazelor naturale.

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, seful diplomatiei de la Alger a recunoscut ca tara sa va avea nevoie de ajutor international pentru a lupta mai bine impotriva terorismului. Decizia Algeriei de a refuza ofertele de ajutor international si de a interveni cu armata, actiuni care s-au soldat cu moartea a 37 de ostatici straini, printre care si doi romani, si a 29 de extremisti, au fost puternic criticate de comunitatea internationala.

Atacul asupra sitului gazeifer lansat in 16 ianuarie de catre o organizatie afiliata al-Qaida si cele patru zile de asediu al armatei asupra compelxului, au determinat mai multe companii internationale sa evacueze personalul non-esential de la facilitatile din Algeria si au ridicat semne de intrebare cu privire la siguranta cetatenilor straini in regiune.

"Suntem in proces de evaluare a propriilor greseli. In cadrul evaluarii, invatam mai multe in directia stabilirii ca operatiune a fost un succes" a declarat Medelci vineri in fata celor prezenti la Forumul de la Davos.

Medelci a precizat ca atacul nu a avut drept tinta cetatenii algerieni ci "investitori si straini are lucreaza acolo".

Seful diplomatiei algeriene a declarat pentru AP ca autoritatile vor imbunatati masurile de securitate pentru zonele in care opereaza multinationale, insa a insistat ca muncitorii straini "vor continua sa lucreze in Algeria si acesta este cel mai bun raspuns dat teroristilor".

Medelci a aparat decizia guvernului sau de a ataca in loc de a negocia cu teroristii. "Cand esti confruntat cu o asemenea atitudine (terorista - n.red.), cuvintele nu sunt de ajuns pentru a rezolva problema. Trebuie actiuni".

Totodata, oficialul a recunoscut ca Algeria "nu mai poate face fata singura terorismului international. Are absoluta nevoie de sprijin".