Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 21 de persoane, gasite vinovate de violentele tragice provocate de suporterii unui meci de pe stadionul din Port Said, din 2 februarie 2012, in timpul carora si-au pierdut viata 74 de persoane, cel mai mare numar de decese inregistrat vreodata la un meci de fotbal in istoria tarii, relateaza BBC.

Ciocnirile din 2 februarie au avut loc la un meci intre cluburile al-Masry (Port Said) si al-Ahli (Cairo). Suporterii au intrat pe teren si i-au atacat pe jucatorii si suporterii echipei al-Ahly cand meciul a fost oprit. Cei mai multi au murit din cauza contuziilor sau sufocarii.

Ulterior, revoltele provocate de sangeroasele violente in Cairo au mai dus la moartea a 16 oameni.

Decizia tribunalului a venit dupa ce noi revolte au avut loc in Egipt, la aniversarea a doi ani de la primavara araba care a dus la prabusirea regimului lui Hosni Mubarak.

Dupa ce verdictul a fost anuntat, rudele celor condamnati la moarte au incercat sa intre cu forta in inchisoarea Port Said. O persoana murit astfel.

UPDATE Verdictul a provocat violente la Port Said, cel putin 22 persoane pierzandu-si viata. Un politist a fost ucis, peste 200 de persoane au fost ranite cand apropiati ai celor condamnati au incercat sa intre cu forta in inchisoare.

Ciocnirile violente de anul trecut de la Port Said au dus la suspendarea ligii egiptene.

Imediat dupa incidente, a fost lansata ipoteza potrivit careia masacrul ar fi fost premeditat. "Acei 74 de oameni nu au fost ucisi din cauza unui meci de fotbal! A fost un masacru planificat, ca in luna noiembrie (n.r. 40 de persoane au fost omorate cu toate ca protestau pasnic)" - Sherif Younis, profesor de istorie la Universitatea Helwan.

Fortele de ordine au fost acuzate ca au fost depasite de situatie si nu au impiedicat violentele.

In acest caz au fost judecate 73 de persoane, inclusiv politisti. Judecatorul va anunta verdictul pentru ceilalti 52 de acuzati pe 9 martie.

Noi revolte au avut loc vineri in Egipt, soldate cu peste 100 de raniti.