Criza ostaticilor de la complexul Tigantourine, in Algeria, este "nespectaculoasa si nesofisticata", contrar opiniilor unor experti care au prezentat-o drept un "incident spectaculos, sofisticat si mai ales fara precedent", comenteaza agentia de analiza STRATFOR, citata de Mediafax.

Mokhtar Belmokhtar, cel care a orchestrat atacul, saptamana trecuta, la complexul de exploatarea gazelor de langa In Amenas, a utilizat anterior atat tactici, cat si un nivel de forta similare, mobilizand forte departe de fieful gruparii sale, situat in nordul Mali, argumenteaza agentia. Fara precedent a fost tinta atacului din Algeria, continua agentia, precizand ca instalatii energetice si de extractie au mai fost atacate in trecut, dar ca o instalatie de gaze din Algeria nu a mai fost vizata niciodata anterior.

Atacul de la Tigantourine "se potriveste" razei de actiune si capabilitatii unor militanti islamisti din Sahel, ca gruparea lui Belmokhtar, dar reprezinta mai degraba o "ilustrare a problemelor cronice ale regiunii decat o noua amenintare". "Militantismul" si "banditismul" erau prezente in Sahel cu mult inainte de patrunderea ideologiei jihadiste in regiune, subliniaza STRATFOR.

Acest trecut, alaturi de un "vacuum de autoritate in regiune", dupa lovitura de stat din Mali si indepartarea lui Muammar Kadhafi de la putere in Libia, perspectiva obtinerii unor rascumparari de ostatici de ordinul a milioane de dolari si o "cantitate mare de arme disponibile" sunt tot atatea elemente care vor favoriza noi rapiri si atacuri in anii viitori, apreciaza aceeasi sursa.

Potrivit agentiei, adevarata intentie a lui Belmokhtar nu a fost sa ucida ostatici, ci sa rapeasca muncitori straini cu scopul de a obtine recompense, insa operatiunea sa a fost un esec. Gruparea a ucis ostatici, fara sa distruga instalatia sau sa poata scoate ostaticii straini din incinta. Ea a pierdut multi oameni, arme si, mult mai important, milioanele de dolari pe care le-ar fi putut incasa ca rascumparari in schimbul ostaticilor. Gruparea prefera sa rapeasca mai multe persoane, pentru a le putea ucide pe unele dintre ele si a spori, astfel, presiunea pentru rascumpararea celorlalte.

In pofida unei lungi istorii a activitatii islamiste in Algeria, instalatiile energetice au scapat neatinse pana saptamana trecuta, ceea ce a condus la o atitudine de "complacere" din partea oficialilor algerieni si fortelor de securitate la Tigantourine, noteaza agentia. Dupa atac, securitatea instalatiilor de acest tip va fi consolidata, dar, pentru ca militantii prefera sa atace "tinte mai slabe", probabil ca in viitorul apropiat nu vor exista noi atacuri asupra unor complexe, analizeaza STRATFOR. De asemenea, Belmokhtar are nevoie de timp pentru inlocuirea materialului si liderilor pierduti in atac.

In acest sens, grupari de acest tip probabil ca vor continua sa isi extinda operatiunile vizand rapiri, atat pentru a acumula resurse, cat si pentru a evita ofensiva militara franceza si africana in Mali, unde activitatilor lor traditionale de trafic vor fi perturbate, analizeaza agentia. Un alt motiv de ingrijorare asupra caruia insista agentia este "prezenta unor cantitati de rachete portabile de tip sol-aer", avertizand ca pot fi utilizate in atacuri asupra unor avioane care aduc occidentali in zone izolate din regiune.