Armata americana a ridicat joi interdictia privind participarea femeilor la operatiunile de lupta din prima linie, a anuntat secretarul in exercitiu al Apararii, Leon Panetta, citat de AFP.

"Femeile au dat dovada de mult curaj si au facut multe sacrificii pe si in afara campului de lupta. Ele au avut contributii fara precedent la misiuni militare si au demonstrat capacitatea de a servi la un numar din ce in ce mai mare de misiuni", a declarat Panetta.

"Obiectivul Departamentului (Apararii), prin abrogarea acestei reguli, este de a asigura faptul ca misiunile sunt indeplinite de persoanele cel mai bine calificate si cele mai capabile, indiferent de sex", a adaugat Panetta.

Decizia a fost luata la recomandarea sefilor diferitor corpuri de armata, care "au ajuns in unanimitate la concluzia ca a sosit timpul pentru a merge mai departe cu obiectivul integrarii femeilor in cat mai multe sectoare profesionale posibil", a precizat Panetta.

Decizia autoritatilor americane valideaza o stare de fapt din Irak si Afganistan unde nu exista linii clare de demarcatie si unde mai multe femei si-au pierdut viata in misiuni.

O reglementare din 1994 interzice trimiterea in operatiuni de lupta a femeilor, care reprezinta 14,5% din intregul efectiv al armatei.

La sfarsitul lunii noiembrie, un grup de femei din armata SUA a intentat un proces impotriva guvernului federal, reprosand autoritatilor ca le interzic femeilor sa participe la operatiuni de lupta, un regulament descris drept "invechit" si discriminatoriu.

La mai putin de un an dupa abolirea legii americane care obliga militarii homosexuali sa isi pastreze secreta orientarea sexuala sub pedeapsa excluderii din armata, ridicarea interdictiei de a participa la lupte constituie o noua schimbare majora de conceptie, in timp ce secretarul Apararii Leon Panetta urmeaza sa paraseasca postul in cateva saptamani, precizeaza Mediafax.

Intr-un prim pas catre ridicarea interdictiei de a participa la lupte, secretarul Apararii a permis in 2012 femeilor sa ocupe 14.000 de posturi care le erau inaccesibile anterior, ca cel de membru al echipajului de lansare multipla de rachete sau operatoare radar de artilerie.

Femeilor le era insa interzis sa faca parte din fortele speciale sau din sectiunile de infanterie formate din cateva zeci de barbati.

Majoritatea functiilor din fortele aeriene si din marina le sunt deja accesibile femeilor, iar riscurile de a se afla in situatii de lupta in acest caz sunt slabe. Femeile pot servi la bordul submarinelor americane de la 1 ianuarie 2011, sub rezerva unor zone adecvate unde sa locuiasca.

Dar o treime din posturile fortelor terestre si ale puscasilor marini sunt rezervate barbatilor.

Dupa ridicarea integrala a interdictiei, diferitele branse ale armatei vor trebui "sa isi puna in aplicare propriul plan de actiune pentru implementarea deciziei", potrivit oficialului citat.

Sefii de Stat Major vor avea termen pana in ianuarie 2016 pentru a ridica exceptii la noua regula.