Guvernul grec a rechizitionat joi metroul din Atena pentru a pune capat unei greve de opt zile impotriva taierilor de salarii, declansand furia sindicatelor si a unei parti a clasei politice, scrie AFP.

Ordinul de rechizitie, care antreneaza concedierea grevistilor, a fost anuntat de ministrul Dezvoltarii, Costis Kadzidakis, la captul unei reuniuni cu premierul conservator Antonis Samaras.

"Nici guvernul, nici societatea nu pot fi luate ostatici de interesele corportatistilor", a declarat ministrul, in cea de-a opta zi a unei greve declarate de justitie "ilegala si abuziva" si care a provocat ambuteiaje enorme in Atena.

"Rechizitionarea inseamna junta" a reactionat un reprezentant al sindicatului, Antonis Stamatopulos, inconjurat de zeci de angajati in principalul depozit din capitala, in cartierul Sepolia.

Sindicatele care reprezinta soferii de autobuze si conductorii trenului electric (care leaga cartierele din nord de portul Pireu) au anuntat ca nu vor munci pana finele dupa-amiezii.

Adunari generale au fost convocate in toate companiile de transport din capitala.

Micul partid de stanga moderata Dimar, membru in coalitia de guvernare, si-a exprimat "dezacordul" fata de rechizitie, o masura exceptionala in Grecia.

Beneficiind pana acum de avantaje salariale, personalul din metrou contesta includerea lor in grila generala de salarii, impusa in sectorul public printr-o aliniere generala in jos, in cadrul masurilor de austeritate.

Principalul sindicat a cerut miercuri un dialog si mentinerea pentru moment a regimului de salarizare.

Guvernul a exclus insa orice concesie.