Slovenia era partial blocata miercuri de o greva generala declansata la initiativa sindicatelor din sectorul public, in momentul in care mica tara din zona euro traverseaza o grava criza politica, anunta AFP.

Aproximativ 100.000 de functionari au anuntat ca participa la aceasta greva de o zi iar mii de participanti sunt asteptati la proteste in 14 orase slovene, incepand cu ora 11,00 GMT, a precizat liderul confederatiei sindicatelor din sectorul public, Branimir Strukelj.

Gradinitele, scolile, universitatile si bibliotecile erau inchise, in timp ce serviciile de sanatate, politie si vama si-au redus activitatea la minimul prevazut de lege.

Sindicatele, ingrijorate de un proiect al guvernului care prevede o reducere de 5% a cheltuielilor statului, cer garantii privind mentinerea locurilor de munca in 2013 si 2014. Salariile din sectorul public au fost reduse deja cu 8% in 2012.

Senko Plicanic, ministrul Justitiei si negociator al guvernului, a respins marti aceste revendicari si a cerut sindicatelor sa inceapa sa "discute despre modalitatile de punere in practica a reducerilor" cu 5% a cheltuielilor, care fac parte dintr-un pachet de masuri de austeritate ce vizeaza asanarea finantelor publice.

"Credem ca reducerea prevazuta in bugetele acestui an si de anul viitor este mai degraba modesta avand in vedere situatia globala din Slovenia", in pragul recesiunii si cu un somaj ridicat, a subliniat Plicanic, adaugand: "Vom fi fericiti daca reducerea se dovedeste suficienta".

Aceasta greva are loc in momentul in care guvernului conservator de coalitie condus de Janez Jansa este amenintat cu dezintegrarea.

Seful guvernului este acuzat de Comisia de lupta impotriva coruptiei de nereguli in declaratia sa de avere. Doua partide din coalitie - formata din cinci - i-au cerut demisia si au solicitat un vot de incredere in Parlament.