Sute de mii de persoane sunt asteptate luni in centrul orasului Washington la ceremoniia de investitura cu mare fast a presedintelui Barack Obama, care si-a inceput duminica in al doilea mandat la conducerea Statelor Unite. Juramantul solemn pe treptele Capitoliului, discursul de valoare istorica, parada si festivitati grandioase: capitala federala, inconjurata de masuri de securitate draconice, va sarbatori toata ziua de luni acest moment mare pentru democratia americana, scrie AFP.

Acesta zi istorica, care va incepe cu o liturghie la biserica Sf. Ioan de pe langa Casa Alba.

Punctul culminant are loc la scurt timp dupa pranz (ora locala 17:00 GMT), atunci cand Obama va urca la tribuna montata sub cupola alba mare a Capitoliului si va depune juramantul prezidential:

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa-si indeplineasc functia de presedinte al Statelor Unite si, prin to ceea ce-mi sta in putere, sa pastrez, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", se va spune Obama o pentru a doua oara in 24 de ore.

O prima ceremonie restransa si care a durat doar cateva zeci de secunde, a avut deja loc la Casa Alba duminica la pranz, la data si ora exacta prevazute de Constitutie pentru inceperea mandatului prezidential. Traditia, spune insa, ca, daca 20 cade intr-o duminica, ceremoniile publice sa fie amanate pentru ziua urmatoare.

Dupa juramant, Obama trebuie sa rosteasca discursul sau de investitura, cu care unii dintre predecesorii au ramas in memorie dupa ce au rostit texte istorice. De exemplu, John F. Kennedy a spus: "Nu intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba ce poti face tu pentru tara ta".

Obama si sotia sa Michelle vor parcurge apoi Pennsylvania Avenue, artera ce leaga sediul Parlamentului de Casa Alba, inainte de a asista la o mare defilare de la o tribuna instalata in fata resedintei prezidentiale.

Aceasta zi istorica se va incheia cu balurile de investitura la Palatul Congresului din Washington. Katy Perry, Stevie Wonder si premiatii cu Oscar Jamie Foxx si Jennifer Hudson vor fi acolo.