Cancelarul german Angela Merkel a vorbit duminica, cu cateva zile inaintea marcarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de prietenie franco-germana, despre "o foarte mare apropiere" dintre Germania si Franta, relateaza AFP.

"Simt o foarte mare apropiere", a spus Merkel, in mesajul video saptamanal, raspunzand unei intrebari puse de un tanar german si o tinera franceze cu privire la parerea ei despre relatia franco-germana.

"Stiu totodata ca, pe de alta parte, in privinta anumitor probleme, avem in continuare opinii divergente. Insa ceea ce reprezinta sarea si piperul relatiei franco-germane este necesitatea de a rediscuta motivele pentru care gandim diferit in legatura cu cateva teme", a precizat cancelarul german.

"Iar atunci cand reusim sa ne apropiem, in general rezulta o noua solutie satisfacatoare", a continuat Merkel.

AFP precizeaza ca relatiile franco-germane nu par, totusi, perfecte, mai ales dupa alegerea lui Francois Hollande, care are unele dezacorduri evidente cu cancelarul german, in special in privinta solutiilor politice la criza din Europa.

In mesajul sau, Merkel a declarat ca lupta impotriva somajului in randul tinerilor este "principala (sa) datorie", deoarece acest lucru reprezinta o conditie imperativa pentru ca "tinerii sa considere Europa patria lor".

Ea a pledat pentru ameliorarea mobilitatii pe piata muncii, o problema cruciala pentru Germania, care se confrunta cu o lipsa a mainii de munca si incearca sa atraga muncitori calificati, in special din tarile din partea de sud a Zonei Euro, aflate in criza.

Imbatranirea rapida a populatiei si rata moderata a somajului (6,8% la sfarsitul lui 2012) reprezinta motive de ingrijorare pentru Guvernul german care se teme de o penurie de persoane la varsta activa, care ar putea ajunge la sase milioane in 2025.

Merkel a sugerat organizarea unui sistem de protectie sociala astfel incat sa se permita celor care au "muncit cativa ani in strainatate sa poata beneficia de o buna acoperire, inclusiv in privinta pensiei, in alta tara".

Insa va fi necesara mai ales o "dezvoltare in comun a unei strategii de crestere, care sa permita totodata crearea de locuri de munca in tarile UE. Acest lucru inseamna o mai buna cooperare economica in cadrul Uniunii Europene decat exista pentru moment, in special in Zona Euro", a completat cancelarul german.