Ahmed Dogan, liderul partidului minoritatii turce din Bulgaria, a fost victima unei tentative de asasinat din care a scapat cu viata. Atacatorul a urcat pe scena pe care Ahmed Dogan sustinea un discurs, a indreptat o arma spre acesta insa a ezitat sa traga, moment in care liderul politic i-a dat peste mana iar atacatorul a fost imobilizat de persoane din public, relateaza Novinite.

Tentativa de asasinat asupra lui Ahmed DoganFoto: Captura Youtube.com

Potrivit AFP, Ahmed Dogan sustinea un discurs in deschiderea congresului Miscarii pentru Drepturi si Libertati cand un tanar de 25 de ani, inarmat cu un pistol cu gaz si doua cutite, a urcat pe scena si a indeptat arma in directia capului liderului turc. Atacatorul a ezitat sa traga si a fost, imediat, imobilizat si batut de cativa dintre reprezentantii partidului prezenti la congres, au povestit ulterior martorii pentru radioul public BNR.

Atacatorul a fost arestat de autoritati, a anuntat vice-presedintele partidului, Lyutvi Mestan.

Ahmed Dogan, in varsta de 58 de ani, conduce Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partidului minoritatii turce din Bulgaria, inca de la infiintarea sa in 1990. Partidul sau a facut parte, de doua ori, din guvernele de coalitie de orientare socialista sau de centru-stanga, insa se afla la ora actuala in opozitie, la putere aflandu-se guvernul conservator al premierului Boiko Borisov.

Minoritatea turca reprezinta aproximativ 10% din populatia Bulgariei.

AhmedDoganareaparutin sala in care se desfasura Congresul lapatru ore dupaincident,zambind si in aplauzeledelegatilor. Dogan si-a anuntatdemisiade lapresedintiapartidului,o decizie luata in urma cu cateva saptamanisi fara legatura cutentativa de asasinat.

"Decizia a ma retrage este definitiva. Il propun pe LyutviMestan, un membru respectat", actuual vice-presedintealpartidului,"pentrua-mi lua locul",a declarat Dogan. FondatorulMiscarii pentru Drepturi si Libertatia explicatprin faptul ca s-a dus o campanie de "demonizare"aimaginiisale care ar putea afecta partidul inainteaalegerilor parlamentaredin iulie.

Dogan l-a criticatdur pe premierulBoiko Borisov,acuzandu-lde a suprimalibera initiativaineconomie sica vrea sa controleze mass-media cuscopul de a"inlocuidemocratiacu dictatura."