Doua localitati din nordul Mexicului au ramas fara politisti dupa ce toti cei 158 de agenti de politie locali, inclusiv cei doi sefi ai acestora, au fost arestati vineri din cauza presupuselor legaturi cu crima organizata, informeaza AFP. Pe durata anchetei, securitatea celor doua orase va fi asigurata de politia statala si de armata.

Cei doi comandanti, 47 de politisti din orasele Lerdo si 109 din Gomez Palacio (dom statul mexican Durango), au fost arestati in cursul unei operatiuni desfasurate in comun de armata si politia statului Durango, a declarat pentru AFP procurorul statului, Sonia de la Garza Fragoso.

Politistii retinuti "fac parte dintr-o structura interna a crimei organizate" si mai multi dintre ei sunt suspectati ca ar fi luat parte personal la rapiri, a precizat procurorul mexican.

Pe de alta parte, 145 de politisti din Gomez Palacio au fost suspendati in noiembrie, iar restul personalului activ din celor doua orase cu o populatie totala de circa 500.000 de locuitori se afla la ora actuala in proces de pregatire.

Lerdo si Gomez Palacio sunt situate intr-o regiune in care, in ultimii trei ani, a crescut numarul rapirilor, disparitiilor si asasinatelor.

Potrivit procurorului, cele doua orase s-au confruntat saptamana trecuta cu un val de spargeri de banci si magazine, vazute ca un mijloc de presiune asupra autoritatilor dupa demararea unei anchete asupra politistilor locali, carora li s-au confiscat in prealabil armele.

Unii dintre politistii arestati vineri au marturisit ca "o grupare criminala a ordonat atacurile si actiunile pentru ca locuitorii sa resimta necesitatea unei politii locale inarmate", a informat Sonia de la Garza Fragoso.

Procurorul a precizat ca pe durata anchetei securitatea celor doua localitati va fi asigurata de politia statala si de armata.