UPDATE 22:00 Douazeci si trei de ostatici si 32 de teroristi au fost ucisi in cele patru zile ale crizei ostaticilor din Algeria, releva un bilant provizoriu prezentat de autoritatile algeriene, citat de AFP.

Complexul de exploatare a gazelor In AmenasFoto: Captura Google Maps

Fortele algerieni au eliberat "685 de angajati algerieni si 107 straini" si au ucis "32 teroristi", a anuntat Ministerul alger de Interne.

In comunicatul oficial se precizeaza ca 23 de ostatici au fost ucisi, fara a se specifica insa nationalitatea acestora.

Printre cei 32 de rapitorii ucisi se numara si trei algerieni, restul fiind de diferite nationalitati printre care si experti in explozibile, mai arata ministerul.

Armata a recuperat un arsenal important: "6 mitraliere, 21 carabine, 2 pusti cu luneta, 2 mortiere 60 mm, 6 rachete, 2 lansatoare de rachete RPG7 cu opt rachete, 10 grenade aranjate in centuri explozive", se arata in comunicat. S-au mai gasit in complex "uniforme militare straine si un stoc de munitie si explozibili".

UPDATE 21:27 V. Hague: Cinci britanici morti sau disparuti in Algeria

William Hague, secretarul britanic pentru Afaceri Externe a anuntat sambata seara ca cinci cetateni britanici au murit sau au fost dati disparuti in luarea de ostatici de la complexul gazeifer din Algeria, informeaza AFP.

Hague declarase anterior ca majoritatea cetatenilor britanici luati ostatici de islamisti in atacul asupra platformei In Amenas sunt in siguranta insa si-a sfatuit compatriotii sa se pregateasca pentru "vesti rele".

UPDATE 20:42 Premierul nipon anunta ca a primit "o informatie grava"

Premierul nipon Shinzo Abe a anuntat sambata seara ca a primit de la autoritatile algeriene "o informatie grava" cu privire la situatia ostaticilor japonezi de la platforma In Amenas, atacata miercuri de islamisti armati, informeaza AFP.

"Am primit o informatie grava", a declarat Abe dupa o conversatie telefonica cu omologul sau algerian.

Purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yoshihide Suga, a precizat ulterior ca informatiile furnizate de Algeria "se refereau la moarte" si ii evocau pe cetatenii japonezi care munceau la complexul algerian, despre a caror soarta nu se stie, pana la aceasta ora, nimic concret.

Trupele speciale algeriene au lansat sambata un asalt final asupra complexului In Amenas care a pus capat crizei ostaticilor. In urma asaltului, presa de stat algeriana a anuntat moartea a sapte ostatici straini, executati de teroristi.

Desi criza ostaticilor s-a incheiat, soarta a cel putin zece japonezi si sase norvegieni ramane in continuare necunoscuta.

UPDATE 15:42 Asalt final al trupelor speciale algeriene asupra complexul In Amenas: 7 ostatici straini executati de teroristi

Autoritatile algeriene au lansat un atac final asupra teroristilor islamici din complexul gazeifer In Amenas, relateaza AFP. Surse din fortele de securitate au declarat ca sapte ostatici si unsprezece teroristi au fost ucisi in asalt.

"Asaltul a fost lansat in cursul diminetii. Unsprezece teroristi au fost ucisi si iar ostaticii straini au murit" a declarat sursa pentru AFP indicand ca se crede ca ostaticii sa fi fost executati de teroristi.

Agentia oficiala algeriana APS informeaza, de asemea, ca un atac a fost lansat asupra complexului, dand acelasi bilant al victimelor. Potrivit agentiei, cei sapte ostatici au fost ucisi de rapitori.

UPDATE 14:51 Cincisprezece cadavre arse, gasite in complexul In Amenas (surse)

Forte speciale algeriene au descoperit sambata in complexul In Amenas (Algeria) 15 cadavre arse, a declarat o sursa apropiata desfasurarii crizei ostaticilor, potrivit Reuters.

A fost demarata o ancheta pentru identificarea corpurilor gasite dupa ce armata algeriana a lansat o operatiune pentru eliberarea angajatilor straini si algerieni de la situl gazeifer. Nu exista indicatii deocamdata cu privire la circumstantele in care au murit persoanele descoperite sambata.

UPDATE 14:07 Nu mai este niciun francez printre ostatici (ministrul francez al Apararii)

Printre ostaticii de la complexul gazeifer In Amenas, din Algeria, nu se mai regaseste nici un francez, a anuntat sambata ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian.

"Un francez a fost ucis iar altii au fost eliberati", a declarat inistrul francez pentru pe canalul de televiziune France 3 Bretagne.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius anunta vineri seara decesul unui osatatic francez "in timpul operatiunii pentru eliberarea ostaticilor" de catre armata algeriana si eliberarea a trei ostatici francezi nevatamati.

UPDATE 12:24 Situatia ramane neschimbata la In Amenas, teroristii sunt inconjurati de armata (surse din domeniul securitatii)

Dupa 72 de ore de la atacul unui comando asupra unui complex de exploatare a gazelor din Algeria, rapitorii, inconjurati de fortele speciale algeriene, detin in continuare aproximativ 10 ostatici algerieni si straini, a anuntat sambata o sursa din domeniul securitatii pentru AFP.

"Nu exista nicio schimbare a fata de ieri (vineri -n.red.)", a declarat sursa pentru AFP.

Mai multi ostatici straini, sapte, potrivit rapitorilor, erau retinuti in continuare de catre gruparea armata apropiata Al-Qaida.

Dupa ziua de sarbatoare de vineri, presa critica dur ceea ce considera a fi o incapacitate de comunicare a autoritatilor, subliniind cu cinism usurinta cu care presa internationala profita de mesajele text trimise de pe mobil de catre rapitori agentiei mauritane de presa ANI.

Astfel, vineri atacatorii anuntau ca detin trei belgieni, doi americani, un japonez si un britanic.

Surse din domeniul securitatii algeriene au recunoscut ca aproximativ zece ostatici, atat straini, cat si algerieni, ar fi detinuti in continuare de catre rapitori.

Un purtator de cuvant al gruparii armate islamiste a vorbit, cu o zi inainte, de 34 de ostatici straini ucisi in asaltul lansat joi de catre fortele speciale algeriene impotriva complexului de locuinte din cadrul bazei In Amenas, in timp ce alt grup era baricadat in interiorul instalatiei cu ostatici.

O sursa din domeniul securitatii, citata de agentia algeriana de presa APS, a furnizat vineri seara un bilant provizoriu al asaltului prezentat de catre militari, si anume 12 ostatici si 18 rapitori ucisi, si aproximativ 100 de ostatici straini - dintr-un total de 132 - eliberati, alaturi de 573 de salariati algerieni.

12:00 Statoil: Doi norvegieni in siguranta, alti sase inca disparuti

Doi cetateni norvegieni, dati disparuti in urma atacului terorist asupra complexului de exploatare a gazelor In Amenas, sunt in siguranta, reducand la sase numarul angajatilor norvegieni din zona despre care nu se stie nimic, a anuntat sambata grupul petrolier Statoil citat de AFP.

"Situatia ramane confuza si grava", a declarat directorul general al Statoil, Helge Lund.

Lund a refuzat sa precizeze conditiile in care cei doi supravietuitori au fost eliberati. Unul dintre ei a fost deja scos din Algeria iar celalalt primeste ingrijiri in In Amenas urmand sa fie evacuat in cursul zilei.

Dintre cei 17 angajati ai Statoil, in majoritate norvegieni si cativa algerieni, aflati in complexul gazeifer in momentul atacului islamist de miercuri, cel putin 11 sunt in viata, a precizat compania norvegiana.

Statoil a evacuat personalul non-esential din celelalte facilitati ale sale din Algeria.

Atat Statoil cat si ca guvernul norvegian si-au exprimat "ingrijorarea" pentru cei sase norvegieni care lipsesc. Vineri seara, premierul Jens Stoltenberg a estimat ca este necesar ca norvegienii sa se pregateasca pentru "vesti proaste".

Ministrul de Externe Espen Barth Eide a anuntat sambata ca tara sa a primit, in cele din urma, permisiunea de a ateriza in In Amenas un Boeing 737 medical trimis inca de joi seara.

Potrivit ministrului, aeronava va ajunge in zona dimineata si va face parte dintr-un "pod aerian" international pentru evacuarea angajatilor complexului gazeifer.

"In aceasta faza, a existat [...] o buna cooperare si un schimb eficient de informatii cu autoritatile algeriene", a declarat ministrul norvegian intr-o conferinta de presa, dupa ce mai multe tari au criticat lipsa de comunicare a autoritatilor algeriene pe parcursul aceastei crize.

Norvegia este pregatita sa trimita o alta aeronava medicala, un Hercules C-130 al armatei, aflat in prezent in Sicilia.