Trei nave guvernamentale chineze au intrat sambata dimineata in apele teritoriale japoneze ale arhipelagului Senkaku, un grup de insule revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu, a anuntat paza de coasta japoneza citate de AFP.

Navele au patruns in zona la putin timp dupa ora locala 9:00 (2:00 ora Romaniei), si au parasit regiunea in jurul orei locale 13:50 (6:50 ora Romaniei), a precizat paza de coasta japoneza.

Mai multe nave oficiale chineze au patruns in ultimele luni in apele teritoriale ale insulelor situate la circa 200 km est de Taiwan, care, de asemenea, le revendica, si la circa 400 km vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Cea mai recent incident de aceeasi natura a avut loc in data de 7 ianuarie. Guvernul japonez l-a convocat a doua zi pe ambasadorul Chinei pentru prima data de la intrarea in functie a premierului Shinzo Abe, reputat ca fiind dur in diplomatie.

Grupul de insule nelocuite se afla in centrul unei dispute teritoriale, la baza aflandu-se presupusele rezerve de hidrocarburi din subsolul marin. Tensiunile s-au accentuat in septembrie, dupa ce Japonia a decis sa nationalizeze cateva dintre insule. La mijlocul lunii septembrie au avut loc numeroase manifestatii antinipone in zeci de orase din China.

China si Japonia - a doua, respectiva a treia putere economica mondiale - sunt parteneri economici importanti, insa conflictul teritorial afecteaza schimburile comerciale si investitiile dintre cele doua tari.