La ora locala 05.00 dimineata, islamistii ataca un autobuz cu expati intr-un sit gazeifer din sud-estul Algeriei, ucid doi oameni si se repliaza in complex, luand 41 de ostatici, sub focul fortelor de securitate, relateaza AFP.

Atacul a fost condus de "un grup de teroristi, puternic inarmati, sositi la bordul a trei vehicule", potrivit unei surse oficiale.

Un britanic si un algerian sunt ucisi, sase persoane sunt ranite, printre care trei straini.

Atacatorii au vizat un complex al companiei petroliere publice Sonatrach, operat in comun cu British Petroleum (Marea Britanie) si Statoil (Norvegia), la Tigantourine, 40 km de orasul In Amenas, in imediata apropiere a frontierei libiene, in sud-estul desertic.

Victimele au fost ucise in prima faza a atacului, care a vizat un autobuz ce transporta cetateni straini din complexul de locuinte spre aeroportul din In Amenas.

Respinsi de unitatile de paza, islamistii se retrag luand ostatici straini si zeci de angajati algerieni.

Un purtator de cuvant al rapitorilor afirma, telefonic, ca atacul a fost efectuat de luptatori al-Qaeda veniti din nordul Mali. "Apartinem brigazii Khaled Aboul Abbas, Mokhtar Belmokhtar" care a "amenintat ca va riposta la orice interventie militara in Mali".

Franta se afla la a sasea zi de interventie militara impotriva islamistilor din aceasta tara sahariana, iar Algeria a autorizat survolarea spatiului sau aerian de catre avioanele franceze.

Un purtator de cuvant al rapitorilor declara pentru agentia Nouakchott Information ca "7 americani, francezi, britanici si japonezi" sunt luati ostatici, precizand ca 5 sunt in uzina si 36 in complexul de locuinte.

Atacul a fost o "reactie la ingerinta flagranta a Algeriei, care a autorizat folosirea spatiului sau aerian de catre aviatia franceza", a continuat acesta.

In Franta, intreprinderea CIS Catering anunta ca 150 de angajati algerieni sunt ostatici.

Miercuri seara, este anuntata eliberarea mai multor ostatici algerieni.

Ministrul de Interne Dahou Ould Kablia spune ca grupul atacatorilor este format din circa "20 de oameni din regiune" care doresc sa iasa din tara cu ostaticii.

Autoritatile "nu raspund revendicarilor teroristilor si refuza orice negociere", a spus acesta. Armata si serviciile de securitate incercuiesc zona.

Intr-un comunicat, rapitorii cer "oprirea agresiunii" din Mali. Un purtator de cuvant al acestora cere, la Al-Jazeera, "retragerea armatei algeriene pentru a permite inceperea negocierilor".

Joi, 30 de ostatici algerieni reusesc sa fuga.

Dupa-amiaza, armata a declansat operatiunea impotriva teroristilor, dar 35 de ostatici straini si 15 dintre islamisti sun ucisi, spune, la Nouakchott Information (ANI), purtatorul de cuvant al gruparii teroriste.

Sapte ostatici occidentali, printre care doi americani, sunt inca in viata, adauga acesta.

Ofensiva contina joi seara, fara a fi clara situatia de la complexul din apropierea granitei cu Libia.