Un opozant rus care ceruse azil politic in Olanda, dupa ce participase la o manifestatie impotriva regimului lui Vladimir Putin, in mai, s-a sinucis intr-un centru pentru refugiati, dupa ce i se refuzase cererea, relateaza AFP.

Alexandr Dolmatov, membru al partidului neinregistrat "Cealalta Rusie", "s-a sinucis intr-un centru pentru refugiati din Amsterdam" in noaptea de miercuri spre joi, potrivit unui comunicat al asociatiei avocatilor rusi pentru drepturile omului.

Tanarului ii fusese refuzat azilul dar cererea sa urma sa fie reexaminata in apel.

"Incercam sa elucidam circumstantele. Este o afacere trista si delicata", a declarat pentru agentia Interfax liderul partidului, scriitorul Eduard Limonov.

Dolmatov fugise din Rusia dupa ce fusese arestat in timpul unei manifestatii din 6 mai, in preziua investiturii lui Vladimir Putin in functia de presedinte, protest care a degenerat.

El a fost ulterior eliberat dar se temea ca va fi inculpat, in conditiile in care alte 20 de persoane au fost acuzate ca au participat la "tulburari" in timpul protestului, potrivit gazeta.ru.

In 6 mai, fortele de ordine au blocat initial defilarea, dupa care au intervenit pentru a dispersa manifestantii. Aproximativ 30 de politisti si zeci de manifestanti au fost raniti.

19 persoane au fost puse sub acuzare si una dintre ele, singura care si-a recunoscut vina, a fost condamnata in noiembrie la patru ani si jumatate de inchisoare, un verdict care lasa sa se inteleaga ca vor urma pedepse grele pentru ceilalti acuzati.