Premierul polonez a acuzat marti autoritatile ruse de "rea-vointa evidenta", deoarece intarzie restituirea catre Polonia a epavei avionului prezidential care s-a prabusit in aprilie 2010 la Smolensk, relateaza AFP.

"Dorim sa recuperam epava Tupolevului si sa punem punct acestui foileton de rea-vointa, evidenta dupa parerea mea, din partea Rusiei in ceea ce priveste aceasta chestiune", a declarat Tusk, in fata ziaristilor.

Seful guvernului polonez a reamintit ca Varsovia a refuzat sa accepete concluziile anchetei rusesti care face din partea poloneza singura vinovata pentru catastrofa si ca pregateste propriul sau raport.

Avionul presedintelui Lech Kaczynski s-a prabusit in 10 aprilie 2010 cand incerca sa aterizeze, pe o vreme nepotrivnica, la Smolensk. Toti cei 96 de ocupanti, printre care si seful statului, sotia sa si inalti lideri politici si mitari, au murit in aceasta catastrofa.

Delegatia poloneza urma sa asiste la Katyn, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile dedicate celei de-a 70-a comemorari a masacrului catorva mii de ofiteri polonezi luati prizonieri de Armata Rosie. Ei au fost ucisi de politia secreta sovietica in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Ministrul polonez al Afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, a cerut, inaintea summitului UE-Rusia din 21 decembrie, reprezentantei diplomatiei europene, Catherine Ashton, ajutorul pentru a convinge Moscova sa predea Poloniei epava avionului. Aceasta chestiune nu a fost insa abordata in timpul summitului de la Bruxelles.

"Epava si cutiile negre ne apartin si cerem predarea lor de peste doi ani. Am cerut asta Federatiei Ruse la toate nivelurile posibile: parchetului, ministrului justitiei, primului ministru, presedintelui. Presedintele Federatiei Ruse ne-a promis", reamintea atunci Sikorski.

La randul sau, Moscova afirma ca epava va fi inapoiata "imediat dupa terminarea anchetei".