Fortele armate chineze au primit ordinul de a-si creste capacitatea de lupta in 2013, scrie presa din China, in contextul tensiunilor legate de insulele disputate cu Japonia din luna septembrie.

In 2013, "Armata Populara de Eliberare (APE) si politia armata populara (forte anti-revolta utilizate pentru reprimarea tulburarilor interne) trebuie sa se concentreze asupra obiectivului de a castiga o btatalie", scrie Cotidianul Poporului, citat de AFP.

Directiva a fost adoptata de statul major al APE in cadrul programului sau de antrenament al fortelor armate pentru 2013, potrivit acestui articol, preluat de pe site-ul unui ziar al armatei.

Nu se face nicio referire la disputa teritoriala legata de insulele din marea Chinei orientale, denumite Diaoyu de China si Senkaku de Japonia, si care sunt controlate de Tokyo dar sunt revendicate vehement de Beijing, dupa ce guvernul nipon le-a rascumparat de la o persoana privata in aceasta vara.

Cele doua tari au trimis in ultimele saptamani avioane de lupta in zona, dar niciun acrosaj nu s-a produs pana in acest moment intre cele doua armate.

La finele lui 2011, presedintele chinez Hu Jintao ceruse Marinei sa fie pregatita pentru lupta si sa-si continue modernizarea pentru a apara securitatea nationala a tarii.

Din 2000, bugetul militar al Chinei a cunoscut cresteri de peste 10% anual, ceea ce a determinat Statele Unite sa-si reorienteze amplasarea trupelor externe in directia Asiei.

In ciuda eforturilor sustinute ale Beijingului in dezvoltarea rachetelor si punerea in serviciu a unui prim portavion, armata Chinei este foarte intarziata in plan tehnologic in raport cu Statele Unite ale Americii.