Seful armatei indiene a ordonat luni trupelor sale sa reactioneze de maniera "agresiva" in cazul unor tiruri ale fortelor pakistaneze de-a lungul frontierei de facto dintre cele doua tari, in regiunea disputata a Casmirului, dupa recentele incidente dintre cele doua state, scrie AFP.

"Asteptam de la comandantii nostri sa fie agresivi. Ordinele sunt foarte clare, in caz de provocari, astept de la unitatea de comandament sa replice", a declarat in fata presei generalul Bikram Singh.

Liderii militari ai celor doua armate s-au intalnit luni la frontiera, cunoscuta sub numele de "Linia de Control", intr-un loc ce nu a fost precizat. Intalnirea a durat 32 de minute, potrivit unui purtator de cuvant al armatei indiene.

Pakistanul afirma ca doi dintre soldatii sai au fost ucisi in urma schimburilor de focuri de la granita, unul in 6 ianuarie si altul joia trecuta.

La randul sau, India sustine ca doi dintre soldatii sai au fost ucisi marti de militari pakistanezi care au patruns 500 m in interiorul sau, unui dintre acestia fiind decapitat. Islamabadul a dezmintit.

Aceste incidente recente au antrenat noi tensiuni intre cele doua puteri militare vecine, angajate intr-un fragil dialog de pace.

Statele Unite au cerut Indiei si Pakistanului sa detensionze situatia din Casmir, o regiune care s-a aflat la originea a doua dintre cele trei razboaie indiano-pakistanze, dupa castigarea simultana a independentei celor doua tari de sub Imperiul Britanic, in 1947.