Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni luni cu privire la Mali la cererea Franţei, a anunţat duminică un responsabil francez, potrivit Mediafax.

"Consiliul de Securitate se va reuni luni după-amiază la cererea Franţei pentru a discuta situaţia din Mali", a declarat Brieuc Pont, purtătorul de cuvânt al misiunii franceze din cadrul Naţiunilor Unite.

"Este un demers al Franţei pentru a informa Consiliul şi a realiza schimb de opinii între membri Consiliului şi cu secretarul general al ONU", a precizat acesta.

Conform diplomatului, această reuniune se va desfăşura ca urmare a unei scrisori trimisă vineri seară în care Franţa informa Consiliul de Securitate cu privire la intervenţia sa în Mali efectuată la cererea Bamako şi care indica că va ţine în continuare consiliul informat.

Nordul Mali se află de la începutul lui 2012 sub ocupaţia grupurilor armate jihadiste, devenind un sanctuar pentru Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi).

Franţa a lansat o contra-ofensivă vineri după o ofensivă islamistă către sud.

Pentru a îşi justifica intervenţia, Paris invocă articolul 51 din carta ONU care menţionează "dreptul la legitimă apărare, individuală sau colectivă, în cazul în care un membru al Naţiunilor Unite este obiectul unei agresiuni armate".

Franţa a mai solicitat vineri seară în scrisoarea către Consiliul de Securitate al ONU "accelerarea implementării rezoluţiei 2085" care autorizează mai ales desfăşurarea Forţei internaţionale de susţinere a Mali (Misma), adoptată la 20 decembrie de către Consiliul de Securitate. Această desfăşurare este prevăzută în etape.