Statele Unite au furnizat un 'sprijin tehnic limitat' fortelor franceze in atacul esuat lansat sambata in Somalia pentru a elibera un agent al serviciilor secrete franceze, detinut de mai mult de trei ani de islamisti, a afirmat presedintele Barack Obama intr-o scrisoare adresata Congresului, transmit agentiile AFP si Associated Press.

'Fortele americane au furnizat un sprijin tehnic limitat trupelor franceze in aceasta operatiune, dar nu au participat direct la asaltul impotriva taberei unde cetateanul francez era detinut', scrie presedintele in respectivul document. 'Un avion de lupta american a intrat pentru scurt timp in spatiul aerian somalez pentru a sprijini operatiunea de salvare, in cazul in care ar fi fost necesar', mai precizeaza liderul de la Casa Alba, mentionand ca 'aparatul nu a folosit armamentul in timpul acestei operatiuni', citeaza Agerpres.

'Am ordonat fortelor americane sa sprijine operatiunea de salvare pentru a promova interesele securitatii nationale americane', mai afirma Obama in scrisoare.

Tentativa esuata de sambata a unui comando francez de a elibera un conational detinut de gruparea Shebab, conectata la al-Qaeda, s-a soldat cu moartea a cel putin opt civili, potrivit martorilor, si a 17 'teroristi', potrivit guvernului de la Paris. De asemenea, un soldat francez si-a pierdut viata si un altul este dat disparut. Soarta agentului francez, prezentat cu pseudonimul Denis Allex, ramane invaluita in mister, oficiali francezi sustinand ca si acesta a fost ucis.

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a recunoscut sambata ca rezistenta islamistilor din Somalia a fost subestimata