Conservatorul Ken Clarke si lordul laburist Mandelson, doi grei din partidele lor, isi unesc fortele intr-un pact istoric pentru a incerca sa blocheze dezvoltarea euroscepticismului in Marea Britanie, scrie The Guardian. Cei doi vor face o platforma prin care se va cere renuntarea la planurile de retragere din proiectul european.

Clarke, ministru fara portofoliu in cabinetul lui David Cameron, va conduce, impreuna cu Mandelson si lordul liberal-democrat Rennard, o noua organizatie, "Centrul pentru Influenta Britanica in Europa" (CIBE), care va sustine o "contraofensiva patriotica transpartinica pentru leadership-ul britanic in Europa".

Organizatia se va lansa la sfarsitul lunii. "Sustinem - multi conservatori vor fi de acord - ca dezangajarea de Europa este profund impotriva intereselor nationale ale Marii Britanii", a declarat peter Wilding, directorul CIBE.

Alianta apare in contextul in care un grup influent de conservatori eurosceptici intentioneaza sa il indemne pe premierul Cameron sa adopte o poliztie radicala legata de UE. O copie a cererilor pe care grupul Fresh Start i le va face lui Cameron, care a aparut in presa, include un apel ca UK sa rupa obligatiile din tratat daca premierul nu reuseste sa renegocieze in mod fundamental relatia cu UE.

Fresh Start vrea "repartrierea" unui numar semnificativ de puteri si schimbari in ceea ce priveste modul cum functioneaza UE. Vor sa ia inapoi la nivel national competentele legate de legile sociale si de munca, sa negocieze o "frana de urgenta" care sa permita UK la un veto asupra unor reglementari ale serviciilor financiare, sa poate sa se sustraga de la masuri de politici si jusititie penala, si desfiintarea sediului de la Strasbourg a Parlamentului European.

In plus, un alt grup de parlamentari conservatori, care vor direct retragerea din UE, va iesi in public pentru a ii forta mana lui Cameron.

Un sondaj de opinie arata ca 48% din populatie ar sustine mai degraba organizarea unui referendum pe tema europeana, 47% considera ca renegocierea legaturile dintre Marea Britanie si UE condusa de Cameron nu ar avea succes; 34% sunt de acord ca parasirea UE ar avea un efect negativ semnificativ asupra economiei, in timp ce tot atatia, 33%, nu sunt de acord.