Un raport al politiei britanice a creionat un tablou coplesitor al abuzurilor sexuale comise timp de peste 50 de ani, fara a fi pedepsit, de fostul prezentator vedeta al BBC Jimmy Savile, victimele avand varste cuprinse intre opt si 47 de ani, in timp ce justitia isi cere acum scuze, scrie AFP.

Jimmy Savile, mort in 2011 la 84 de ani, era un "pradator sexual" care a profitat de statutul sau de celebritate pentru a comite 214 "acte criminale", dintre care 34 violuri, intre 1955 si 2009, se arata in raportul politiei si al serviciilor de protectie a copilului, la capatul a trei luni de ancheta in acest scandal care a zguduit presa britanica.

Starul anilor 1970-80, cu un stil excentric, care prezenta o emisiune pentru copii si era angajat in numeroase opere caritative, a actionat in orasul sau natal Leeds (nord) si in Londra, in cele doua sedii ale BBC, in scoli, in 13 spitale, printre care si institutii psihiatrice, spre finalul vietii, potrivit acestui raport.

Cea mai tanara victima cunoscuta este un baiat care avea opt ani la acea epoca, dar peste 80% dintre victimele sale erau fete sau femei, majoritatea cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani.

Aceste crime erau in majoritate "agresiuni sexuale comise atunci cand se ivea ocazia", dar unele dintre ele fusesera "planificate", potrivit documentului citat.

Justitia si-a cerut public scuze, dupa ce in 2009 a abandonat o ancheta impotriva lui Jimmy Savile, in ciuda plangerilor primite de politia din Surrey (sud).

Acuzatiile impotriva lui Jimmy Savile, dezvaluite in octombrie de televiziunea ITV, au provocat o grava criza in BBC, acuzata un timp ca a incercat sa inabuseasca scandalul si apoi de denuntarea calomnioasa a unui om politic conservator din epoca Thatcher. Evenimente care au antrenat demisia directorului general George Entwistle.

Centrele medicale aflate in centrul scandalului au considerat raportul consternant. Ministrul Sanatatii, Jeremy Hunt, "socat", a cerut sa se stabileasca daca angajati din sectorul public au inchis ochii la abuzurile comise de Jimmy Savile.

BBC a prezentat din nou, vineri, scuze.