Regele Abdallah al Arabiei Saudite a numit vineri 30 de femei in Consiliul Consultativ, o premiera pentru regatul ultraconservator unde reprezentantele sexului frumos nu au voie sa conduca masini si se afla sub tutela barbatilor, scrie AFP.

Decretele regale, publicate de agentia oficiala SPA in plin week-end, instituie o cota de 20% rezervata femeilor in Consiliul Consultativ si desemneaza cei 150 de membri ai acestei instante pentru un nou mandat.

Femeile alese pentru aceasta instanta, printre care si doua printese, apartin in majoritatea lor mediului universitar sau societatii civile.

Regele Abdallah, calificat drept un reformator prudent intr-un regat religios ultraconservator si ostil in ceea ce priveste drepturile femeilor, a promis in 25 septembrie 2011 ca va permite accesul femeilor in Consiliul Consultativ.

Consiliul nu are drept de legiferare, rolul sau fiind consilierea guvernului asupra politicilor generale ale tarii, dar ilustreaza dorinta de a permite accesul elitelor saudite la procesul de luare a deciziilor, care se afla in mainile familiei regale.

Participarea, pentru prima oara, a doua saudite la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul trecut, a starnit numeroase reticente in regat iar autoritatile olimpice au fost nevoite sa accepte codul vestimentar cerut de sauditi.

Sarah Attar, care a alergat la 800 m, a fost imbracata in pantaloni, tricou cu maneci lungi iar un val ii acoperea capul.