Cubanezii vor avea dreptul sa calatoreasca in afara tarii lor incepand de luni, 14 ianuarie, cand intra in vigoare reforma legii migratiei a presedintelui Raul Castro si foarte asteptata de catre populatie, relateaza AFP.

Si minorii vor putea sa iasa din tara, cu conditia sa aiba autorizatie notariala din partea parintilor sau tutorilor.

Legea ii va avantaja mai ales pe cei doua milioane de cubanezi care traiesc in strainatate, dintre care 80% in Statele Unite, in principal in Florida, precum si pe sportivii si specialistii care au fugit in timpul turneelor sau misiunilor in strainatate.

Presedintele Castro anuntase pe 16 octombrie ca reforma legii migratiei, prima mare masura sociala a regimului comunist prin care se deschid portile catre strainatate cubanezilor, va fi aplicata pe 14 ianuarie.

"Faptul ca s-a decis modificarea legii migratiei implica faptul ca se recunoaste potentialul migratoriu al tarii. Luni este aproape sigur ca numarul cererilor pentru pasapoarte va creste", a declarat directorul Centrului de studii demografice al Universitatii Havana, Antonio Aja.

Incepand din anii '60, cubanezii care voiau sa paraseasca insula erau nevoiti sa solicite o "carte alba" si sa prezinte o scrisoare de invitatie din strainatate, unde nu puteau ramane mai mult de 11 luni, sub pedeapsa confiscarii bunurilor si a considerarii lor drept expatriati definitiv, in general fara posibilitatea de a se mai intoarce.

Insa nu toti cubanezii se vor putea deplasa liber. Sportivii de inalta performanta - o mandrie a revolutiei cubaneze, unii lideri si specialisti "esentiali" vor continua sa faca obiectul unor restrictii de iesire din tara.