Trei militante kurde, printre care si Sakine Cansiz, membra-fondatoare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), au fost gasite moarte joi dimineata intr-un centru kurd de informatii din Paris, relateaza Le Figaro. Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a precizat ca este vorba de o executie.

Autoritatile franceze au precizat ca femeile au fost impuscate in cap. Ministrul Valls a declarat dupa ce a vazut scena crimei ca cele trei femei au fost "cu siguranta executate".

Cadavrele au fost descoperite in jurul orei 2:00 dimineata, intr-o cladire din arondismentul 10 din Paris. Doua dintre femei au fost impuscate in cap, cea de a treia victima a fost impuscata in frunte si in abdomen.

Centrul nu este marcat prin vreo placuta iar accesul in cladire se face pe baza de cod de acces. Investigatorii cred ca activistele, care erau singure in cladire, au permis accesul atacatoului sau al atacatorului.

Sakine Cansiz traia in exil de mai multi ani. Turcia a emis mandat international de arestare pe numele ei in baza apartenentei la PKK, miscare separatista interzisa in Turcia.

O alta victima, Fidan Dogan, in varsta de 32 de ani, lucra la centrul de informatii si era reprezentantul la Paris al Congresului National din Kurdistanului, cu sediul la Bruxelles, relateaza BBC. A treia victima este o tanara activista pe nume Leyla Soylemez.

Sute de etnici kurzi s-au adunat joi in fata Centrului Kurd de Informatii din centrul Parisului ca sa condamne atacul.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este considerat organizatie terorista atat de administratia de la Ankara cat si de UE si SUA. Circa 45.000 de persoane au murit dupa ce PKK a intrat in posesia de armament in 1984 luptand pentru autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii sunt majoritari.