Presedintele american Barack Obama il va numi pe Jack Lew in functia de secretar al Trezoreriei, in locul lui Timothy Geithner, scrie miercuri presa americana, citata de AFP.

In prezent secretar general la Casa Alba, Jacob (sau "Jack") Lew este un obisnuit al lumii politice de la Washington si a condus scurta revenire a tarii la excedente bugetare, la finele anilor 90.

Aceasta nominalizare, care ar urma sa fie anuntata in aceasta saptamana, potrivit CNN, va trebui ulterior confirmata de Senat.

Casa Alba nu a confirmat dar nici nu a dezmintit aceasta informatie.

In varsta de 57 de ani, a fost bratul drept al lui Obama timp de aproape un an, dupa ce a petrecut 14 ani in fruntea Biroului pentru buget al Casei Albe(OMB).

Numit consilier al fostului presedinte democrat Bill Clinton in 1993, intra in OMB anul urmator unde urca scara ierarhica pana la postul de director, echivalent celui de secretar de stat pentru Buget, in perioada 1998 - 2001.

Presa americana vede in acest om un "deal maker": un barbat capabil sa incheie acorduri cu Bugetul, in special in chestiunile cheie legate de datoria si asanarea conturilor publice.