Fostul diplomat american Bill Richardson si presedintele Google, Eric Schmidt, au ajuns luni la Phenian, venind din China, a anuntat agentia oficiala nord-coreeana KCNA, potrivit AFP.

"O delegatie americana a Google condusa de fostul guvernator al New Mexico, Bill Richardson, a ajuns cu avionul la Phenian", a declarat agentia.

Cu putin timp inainte de decolare, Richardson a precizat presei din Beijing ca este vorba de "o misiune umanitara privata, independenta de guvernul american", in contextul in care departamentul de stat american s-a aratat foarte reticent la adresa acestei calatorii.

La Beijing, fostul diplomat a mai spus ca delegatia va ramane probabil la Phenian doua zile si jumatate.

Fostul ambasador american pe langa ONU, care a fost de asemenea guvernator al New Mexico (sud-vestul SUA), este cunoscut in Coreea de Nord pentru ca a negociat eliberarea mai multor cetateni americani in ultimii 20 de ani.

In timpul acestei vizite, Richardson doreste sa discute cu autoritatile nord-coreene cazul unui american de origine coreeana, Kenneth Bae, retinut la Phenian de luna trecuta.

Departamentul de Stat a emis joi serioase rezerve asupra impactului a acestei vizite. "Sincer, nu credem ca agenda acestei vizite va fi constructiva".

Richardson va sustine joi o conferinta de presa la Beijing.