Presedintele american Barack Obama il va nominaliza pe fostul senatorul republican Chuck Hagel pentru functia de secretar al Apararii, anuntul urmand sa fie facut luni, a declarat duminica un consilier democrat din Congresul american citat de Reuters.

Chuck HagelFoto: Agerpres/AP

Alegerea presedintelui va fi urmata, probabil, de un proces de confirmare dificil marcat de eforturile senatorilor de a vedea daca fostul senator de Nebraska sprijina ferm aliatul cheie al SUA, Israelul. Hagel a mai fost criticat dupa ce a pus sub semnul intrebarii sanctiunilor asupra Iranului ca urmare a programului nuclear al administratiei de al Teheran.

Adminsitratia Obama a renuntat anterior la un proces dur de confirmare in Senat a lui Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU, prima alegere a presedintelui pentru inlocuirea lui Hillary Clinton in functia de secretar de stat. Rice s-a retras dupa ce a fost criticata de republicani pentru declaratiile facute in urma atacului de pe 11 septembrie 2012 asupra misiunii SUA in Benghazi, Libia.

"Administratie are mult de lucru cu Hagel. E intr-o pozitie mai slaba acum decat a fost vreodata ca Susan Rice pentru ca Rice s-ar fi bucurat de sprijinul democratilor. Administratia a lansat numele lui Hagel, apoi a neglijat sa-l apere eficient atunci cand criticii sai au inceput sa il atace", a precizat consilierul.

In ultima luna, Obama l-a sustinut pe Hagel ca un posibil inlocuito pentru secretarul Leon Panetta, care a anuntat ca vrea sa isi incheie cel de al doilea mandat mai repede.

"Am lucrat alaturi de Chuck Hagel. Il cunosc. Este un patriot. Este o persoana care a facut o munca extraordinara in Senatul Statelor Unite, care a servit cu curaj aceasta tara in Vietnam", a declarat Obama pentru NBC pe 30 decembrie.