Presedintele sirian Bashar al-Assad a sustinut duminica un discurs televizat, primul din ultimele luni, in care a facut apel la mobilizare si la dialog national. Totodata, liderul sirian a respins discutiile cu opozitia "marioneta", declarand ca rebeliunea din Siria este alimentata si organizata de forte straine, cu ajutorul "teroristilor" care colaboreaza cu reteaua Al-Qaida, relateaza AFP.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres/AP

Conflictul din Siria nu este unul intre regim si opozitie ci intre Siria si dusmanii sai care doresc divizarea poporului sirian, intre poporul sirian si criminali, a declarat presedintele al-Assad.

Presedintele sirian a facut apel la "dialog national", sustinand insa ca nu a gasit un partener de dialog, referindu-se la refuzurile opozitiei de a negocia in cazul in care sedul statului nu renunta la putere. Liderul sirian a precizat insa ca un dialog nu se va desfasura decat in anumite conditii.

"Tarile implicate trebuie sa se angajeze sa inceteze finantarea inarmarii iar oamenii cu suflet trebuie sa opreasca operatiunile teroriste, atunci fortele noastre vor pune punct imediat operatiunilor militare, pastrand totodata dreptul la replica", a declarat al-Assad.

Numai dupa ce se trece de aceste etape va putea avea loc o "conferinta a dialogului national la care vor particpa toate partile", a adaugat presedintele sirian.

Potrivit liderului de la Damasc, daca acest dialog nu a inceput pana acum, "nu este pentru ca noi nu vrem o solute politica, ci pentru ca nu am gasit un partener (de dialog - n.red.)".

"Siria nu va depasi criza actuala fara o mobilizare deplina la nivel national", a mai declarat Bashar al-Assad, precizand ca Siria va continua sa combata "terorismul" si sa caute o solutie politica pentru reconciliere.

"Ne-am intalnit astazi, iar suferinta este coplesitoare pe teritoriul sirian. Nu exista niciun motiv de bucurie in contextul in care nu avem securitate si stabilitate pe strazile oraselor noastre. Este natiunea noastra, a tuturor, trebuie sa o aparam", a afirmat liderul sirian.

Bashar al-Assad s-a adresat multimii de pe scena Casei de Cultura din Damasc, unde a fost primit in aplauze de sutele de persoane prezente care au scandat "Cu sufletul si sangele nostru, ne sacrificam pentru tine."

In spatele presedintelui a fost afisat un steag sirian imens format din numeroase chipuri.

De la izbucnirea, in martie 2011, a revoltei populare devenite razboi civil, regimul de la Damasc a catalogat rebelii si opozantii regimului drept 'teroristi" inarmati si finantati de forte din afara tarii, denuntand "un complot" impotriva Siriei.

Stirea se actualizeaza