Mai multe focuri de arma au fost trase sambata asupra politiei in zona de est a Belfastului, capitala regiunii Irlanda de Nord, in cea de a treia zi de confruntari violente cu unionistii care protesteaza fata de o decizie controversata a primariei capitalei irlandeze care permite arborarea drapelului Marii Britanii pe institutie doar in anumite zile, informeaza BBC News.

Protest in BelfastFoto: Agerpres/AP

Un barbat in varsta de 38 de ani a fost arestat de autoritati find suspectat de tentativa de crima. Alte doua persoane au fost arestate intr-o alta zona a orasului, in urma unor confruntari provocate, sustin unionistii, de republicani.

In zona de est a Belfastului, circa 100 de militanti unionisti au atacat fortele de ordine cu pietre, sticle si petarde. Politia a raspuns cu tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii.

In prima parte a zilei de sambata, 1.000 de unionisti au protestat in fata primariei din Belfast.

Protestul din fata Primariei din Belfast

Potrivit BBC, aceasta este a treia zi consecutiva in care politia a fost atacata in zona de est a Belfastului.

Vineri, noua ofiteri de politie au fost raniti si 18 persoane au fost arestate in timpul unor confruntari violente in Belfast si in Newtownabbey.

Protestatarii din Belfast au aruncat peste 30 de bombe cu petrol si alte proiectile asupra fortelor de ordine in timp ce in Newtownabbey politia a fost atacata de multime cu sticle si caramizi.

Protestele de vineri din Belfast

O campanie de manifestatii stradale a fost lansata in Belfast, al paisprezecelea oras ca marime din Marea Britanie, dupa ce Consiliul orasului a votat, pe 3 decembrie, o lege care limiteaza numarul de zile in care steagul uniunii este arborat pe cladirea Primariei din Belfast.

In unele cazuri, protestele au fost marcate de violente. Pana la ora actuala, 40 de ofiteri de politie au fost raniti, mai multi politicieni au primit amenintari cu moartea si numeroase bunuri si proprietati au fost distruse, precizeaza BBC.