O statuie reprezentandu-l pe Adolf Hitler a fost amplasata in curtea unui muzeu de arta din fostul ghetou din Varsovia, starnind critici din partea comunitatii evreiesti din tara, relateaza AFP. Statuia de ceara, realizata de controversatul artist italian Maurizio Cattelan, il prezinta pe liderul nazist, cu statura de copil, ingenuncheat pentru rugaciune.

Statuia lui Hitler rugandu-se, amplasata in fostul ghetou din VarsoviaFoto: Captura YouTube

"Cand vine vorba de a arata personajul Hitler, avem extraordinara responsabilitate de a fi sensibili fata de cei care au avut de suferit din cauza lui Hitler, fata de supravietuitorii Holocaustului si fata de supravietuitorii non-evrei" , a declarat vineri rabinul sef al comunitatii evreiesti din Polonia, Michael Schudrich, pentru AFP.

Statuia de ceara reprezentandu-l pe Adolf Hitler cu statura de copil, imbracat intr-un costum gri, rugandu-se in genunchi, a fost amplasata pe 16 noiembrie in curtea Centrului de Arta Contemporana, din fostul ghetou din capitala Poloniei. Lucrarea intitulata "El" face parte dintr-o expozitie a artistului.

Statuia este vizibila doar din spate si trece neobservata de majoritatea trecatorilor. Potrivit AFP, aceasta poate fi vazuta printr-o gaura in usa unui bloc vecin abandonat. (vezi imaginea statuii pe site-ul Centrului de Arta Contemporana din Varsovia - imaginea 9/24)

Alegerea "acestui loc, pe strada Prozna, care a facut parte din fostul ghetou, arata o lipsa de sensibilitate, si de aceea reprezinta o problema pentru mine", a precizat rabinul sef al Poloniei.

Potrivit lui Michael Schudrich, inainte de deschiderea expozitiei, reprezentantii muzeului au oferit asigurari ca lucrarea nu incearca sa reabiliteze numele lui Hitler ci sa arate ca raul poate exista in acesta si sub masca unui copil cu aer inocent si naiv.

"Am inteles ca (lucrarea -n.red.) se afla in muzeu, insa poate ca nu au spus. Sigur nu au spus ca va fi (instalata - n.red.) in vechiul ghetou", a adaugat rabinul Schudrich.

Intr-un comunicat dat presei pe 27 decembrie, Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim a descris amplasarea statuii in fostul ghetou din Varsovia drept "o utilizare a artei pentru a insulta victimele nazistilor" si "o provocare lipsita de sens".

"In ceea ce priveste evreii, singura 'rugaciune' a lui Hitler a fost ca acestia sa fie indepartati de pe suprafata Pamantului, iar planul sau pentru Polonia a fost sa distruga tara si sa elimine elita", a afirmat Efraim Zuroff, directorul Centrului, in comunicatul de presa.

La un an de la invazia Poloniei pe 1 septembrie 1939, ocupantii germani au infiintat ghetoul evreiesc din Varsovia, cel mai mare de acest fel, unde au fost inchisi aproape 500.000 de evrei, in conditii de viata mizere. Foametea, bolile si deportarile in lagare de concentrare au redus treptat populatia ghetoului la circa 70.000 de oameni. In 1943, dupa o revolta in ghetou, nazistii au decis desfiintarea lui.