Armata americana a anuntat vineri ca NATO a demarat operatiunea de instalare a sistemelor de rachete sol-aer Patriot in Turcia, la baza aeriana Incirlik, informeaza AFP. Potrivit Aliantei Nord-Atlantice, rachetele sunt destinate protejarii teritoriului Turciei de un eventual atac sirian.

"Militari si echipamente americane au sosit vineri la baza aeriana Incirlik (in Turcia - n.red.) pentru instalarea bateriilor de rachete Patriot ale NATO", cerute de Turcia, se arata intr-un comunicat de presa al comandamentului din Europa al armatei americane.

Sistemele nu vor fi functionale imediat, precizeaza agentia franceza de presa.

"Circa 400 de militari americani si echipamente suplimentare vor fi transportati cu avioane in Turcia zilele urmatoare. [...] Alte echipamente vor fi aduse pe cale maritima si vor sosi la sfarsitul lunii", se mai arata in comunicatul de presa.

Germania, Olanda si Statele Unite iau parte la aceasta misiune a NATO, anuntata ca una "strict defensiva". Fiecare tara va trimite doua baterii de rachete si circa 400 de soldati.

Instalate la solicitarea Turciei, rachetele ar urma sa apare tara de eventualele rachete care ar putea fi lansate din Siria. Cererea a venit dupa ce, in luna octombrie a anului trecut, mai multe obuze din Siria au lovit localitati turce din zona granitei provocand moartea a cinci civili.

Ministrul turc al Afacerilor Externe a justificat cererea prin "amenintarile si riscurile la adresa securitatii nationale generate de continuarea crizei siriene".