Marele actor Gerard Depardieu a publicat o scrisoare in care confirma ca a solicitat un pasaport rusesc si multumeste pentru primirea acestuia, afirmand ca Rusia este "o mare democratie" si o tara in care nu exista meschinarie, ci "doar mari sentimente", relateaza AFP.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

Scrisoarea, publicata joi seara de televiziunea rusa Pervyi Kanal, plina de termeni laudativi la adresa Rusiei si a conducerii acesteia, considerata autoritara de Occident, se incheie cu cuvintele: "Slava Rossii !! (Slava Rusiei!!, n.r.) Spasibo!" (Multumesc!, n.r.).

Depardieu afirma ca isi doreste sa faca filme in Rusia si precizeaza ca tatal sau a fost comunist la vremea sa si asculta Radio Moscova.

Celebrul actor afirma ca nu si-ar dori neaparat sa traiasca in Moscova - "o metropola prea mare pentru mine", ci la tara. "Si vreau sa invat rusa", adauga acesta.

"Am vorbit cu presedintele meu, Francois Hollande. I-am spus toate acestea. Stie ca il iubesc mult pe presedintele vostru Vladimir Putin si ca acest sentiment este reciproc. Si i-am spus ca Rusia este o mare democratie, si ca nu este o tara unde un prim ministru isi numeste un cetatean patetic", se arata in scrisoarea publicata de televiziunea rusa.

Scrisoarea nu este lipsita de unele accente critice, cum este cel legat de presa: "Imi place si presa, dar este si foarte plictisitoare, deoarece prea adesea exista o gandire unica. Din respect pentru presedintele vostru, si pentru marea voastra tara, nu voi mai adauga nimic", precizeaza Gerard Depardieu.

"Daca ar fi sa mai adaug ceva despre Rusia, un fragment de proza imi vine in gand .......

Ca intr-o tara atat de mare nu esti niciodata singur,

Ca fiecare arbore, fiecare peisaj poarta in noi o speranta.

Nu exista meschinarie in Rusia, nu exista decat mari sentimente.

Si in spatele acestor sentimente multa pudoare.

In imensitatea voastra, nu ma simt niciodata singur".

Cum a primit presa franceza si europeana vestea ca Gerard Depardieu a primit cetatenia rusa

Le Figaro, marele cotidian de dreapta, rezuma situatia: "Ce film! Francois Hollande nu a prevazut niciodata, cu siguranta, ca ideea sa de a taxa cu 75% veniturile cele mai mari va fi la originea unui scenariu de rasunet planetar".

Presa britanica, pe un ton de ironie si sub titlul "Salut tovarase!", ii reaminteste cateva adevaruri actorului care celebreaza acum libertatile din Rusia lui Putin: "Devenind cetatean rus, Gerard Depardieu accede direct la sublima frumusete a acestor spatii aproape infinite si la totala libertate a Siberiei, nu la mult timp de epoca revulita unde milioane de sovietici erau inca in gulag, atunci cand colonelul Putin era in KGB."

"Prietenul dictatorilor", titra si ziarul spaniol El Mundo, care publica o poza a lui Depardieu alaturi de Fidel Castro, amandoi razand.

In Belgia, prima alegere de exil anuntata de Depardieu inainte de "rusificarea" sa, Libre Belgique il ia in deradere pe "Gerard Depardieussovitch", subliniind ca noul sau pasaport ii va permite sa "filmeze inca in filme de seria B in Kazahstan, sa cante sansonete cu fiica dictatorului uzbec, sa apara in reclame la banci sau la ketchup la televiziunea rusa sau sa sarbatoreasca la Grozny in compania despotului cecen Ramzan Kadyrov".

Cotidianul berlinez reia criticile filosofului si scriitorului francez Andre Glucksmann, care a afirma ca ii e rusine de Depardieu.

Conservatorul Die Welt scrie, sub titlul "Tovarsul Depardieu": "'Prietenul' a fost facut cetatean prin ukaz. Asa se intampla in Rusia post-socialista: presedintele ofera tarii sale un nou cetatean".