Perceptia investitorilor privind un risc de implozie a zonei euro a disparut, a afirmat joi, la Lisabona, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, recunoscand totodata ca situatia din Europa ramane "dificila", relateaza AFP.

"Anul 2012 s-a terminat intr-o nota pozitiva pentru Uniunea Europeana. Cred ca este legitim sa spunem ca perceptia de risc in zona euro a disparut", a spus Barroso, intr-un discurs sustinut in cadrul unui seminar la care participa diplomati portughezi.

"Investitorii au inteles ca atunci cand liderii europeni se angajeaza sa faca totul pentru a salva integritatea euro vorbesc serios", a adaugat acesta.

Presedintele Comisiei Europene a recunoscut insa ca situatia europeana ramane "dificila", in special in ceea ce priveste previziunile unui "somaj ridicat in 2013".

Programele de ajustare aplicate in mai multe tari europene "au un efect recesiv, desi permit crearea conditiilor pentru o crestere solida pe termen mediu si lung", a explicat acesta, inainte de a sublinia: "Trebuie continuata echilibrarea finantelor publice, trebuie continuare reformele".

"Uniunea Europeana este pregatita sa analizeze traiectoriile diferitelor programe (de asistenta), sa faca ajustarile si calibrarile necesare pentru a le atenua impactul social", a mentionat Barroso.

El a evocat in special situatia Portugaliei, aflata sub asistenta financiara din mai 2011, si care se confrunta, potrivit acestuia, cu o "reala situatie de urgenta sociala", in conditiile in care somajul ar fi de 16,4% din populatia activa, la finele anului.

Barroso a reamintit ca, atunci cand Portugalia s-a confruntat cu dificultati in respectarea angajamentelor de reducere a deficitelor, creditorii internationali (UE, FMI si BCE) au decis sa relaxeze obiectivele asumate pentru acest an la 5% din PIB in loc de 4,5% si la 4,5% anul viitor, fata de 3%.