Presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a publicat joi in presa britanica o scrisoare deschisa adresata premierului David Cameron, in care ii cere acestuia sa se conformeze "rezolutiilor ONU" in ceea ce priveste insulele Falklands, revendicat de argentinieni sub numele de Malvine, scrie AFP.

Publicarea acestei scrisori datata 3 ianuarie coincide cu 180 de ani de la data la care englezii au preluat controlul asupra acestui arhipelag, "situat la 14.000 de kilometri de Londra", "in urma unei demonstratii flagrante de colonialism", dupa cum spune presedinta argentiniana.

"De la aceasta data, Marea Britanie, putere coloniala, a refuzat sa inapoieze acest teritoriu Republicii argentiniene, impiedicand-o de asemenea sa-si restaureze integritatea teritoriala", se arata in aceasta scrisoare, publicata sub forma de publicitate in doua cotidiene de opozitie, Guardian si Independent. O copie a fost transmisa si secretarului general Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

In 1965, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie "care invita cele doua tari sa identifice o solutie negociata la aceasta disputa asupra suveranitatii", care a fost urmata de "multe alte rezolutii", continua Cristina Kirchner, care "invita din nou" Marea Britanie sa le respecte.

Locuitorii acestor insule "sunt britanici si asa au ales", a comentat un purtator de cuvant al Foreign Office, ca raspuns la aceasta scrisoare.

"Ei sunt liberi sa-si aleaga propriul lor viitor, politic si economic, si au dreptul la auto-determinare, consacrat in carta Natiunilor Unite. Nu pot avea deci loc negocieri asupra suveranitatii insulelor Falklands decat daca - si cand - locuitorii doresc", a adaugat acesta.

Populatia acestor insule, ale caror ape sunt bogate in resurse petroliere, urmeza sa decida prin referendum in acest an daca doresc ca arhipelagul sa ramana teritoriu britanic sau sa-si schimbe statutul.

A 30-a aniversare a razboiului care a opus Argentina si Marea Britanie in 2 aprilie - 14 iunie 1982 a creat vii tensiuni intre Buenos Aires si Londra.

In mesajul adresat de Craciun locuitorilor acest insule, David Cameron a acuzat Argentina ca doreste sa le nege "dreptul la autodeterminare".