Presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, cere Marii Britanii sa renunte la colonialism si sa deschida negocieri privind suveranitatea insulelor Falklands
Publicarea acestei scrisori datata 3 ianuarie coincide cu 180 de ani de la data la care englezii au preluat controlul asupra acestui arhipelag, "situat la 14.000 de kilometri de Londra", "in urma unei demonstratii flagrante de colonialism", dupa cum spune presedinta argentiniana.
"De la aceasta data, Marea Britanie, putere coloniala, a refuzat sa inapoieze acest teritoriu Republicii argentiniene, impiedicand-o de asemenea sa-si restaureze integritatea teritoriala", se arata in aceasta scrisoare, publicata sub forma de publicitate in doua cotidiene de opozitie, Guardian si Independent. O copie a fost transmisa si secretarului general Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.
In 1965, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie "care invita cele doua tari sa identifice o solutie negociata la aceasta disputa asupra suveranitatii", care a fost urmata de "multe alte rezolutii", continua Cristina Kirchner, care "invita din nou" Marea Britanie sa le respecte.
Locuitorii acestor insule "sunt britanici si asa au ales", a comentat un purtator de cuvant al Foreign Office, ca raspuns la aceasta scrisoare.
"Ei sunt liberi sa-si aleaga propriul lor viitor, politic si economic, si au dreptul la auto-determinare, consacrat in carta Natiunilor Unite. Nu pot avea deci loc negocieri asupra suveranitatii insulelor Falklands decat daca - si cand - locuitorii doresc", a adaugat acesta.
Populatia acestor insule, ale caror ape sunt bogate in resurse petroliere, urmeza sa decida prin referendum in acest an daca doresc ca arhipelagul sa ramana teritoriu britanic sau sa-si schimbe statutul.
A 30-a aniversare a razboiului care a opus Argentina si Marea Britanie in 2 aprilie - 14 iunie 1982 a creat vii tensiuni intre Buenos Aires si Londra.
In mesajul adresat de Craciun locuitorilor acest insule, David Cameron a acuzat Argentina ca doreste sa le nege "dreptul la autodeterminare".

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Interesant...
In 1765-66 prima asezare britanica
in 1767 spaniolii preiau asezarea franceza si cu forta pe cea britanica dar o redau in urma unui proces de pace.
Argentina nu exista pe atunci...
Mai mult, inainte de aceste asezari nu existau populatii native. "Populatie implantata" daca vrei ai in SUA eventual (primul exemplu din minte, poate ar trebui Navajo sa revendice SUA acum...)
Aici au fost cateva asezari, si in 1833 britanicii au preluat controlul insulei de la argentinieni prevalandu-se de dreptul primului venit.
Adevarul insa dupa 180 de ani este ca ar trebui sa conteze vointa celor ce traiesc acolo nu?
În 1832 a început bâlciul. Argentinienii voiau să înființeze o colonie penitenciară. Coloniștii hughenoți și-au văzut de treabă, până când toți liderii coloniei lor au fost omorâți de un muncitor agricol angajat de Vernet și adus din Argentina. După crimă, britanicii au preluat administrația insulei, și în administrația britanică au venit și alți coloniști. Populația din Falklands este la fel de „implantată” cum este și populația hispanofonă din Argentina continentală. Argentina revendică în continuare Falklandul pe baza unor foste colonii spaniole efemere din secolul al XVIII-lea, încercând să profite de o rezoluție a ONU din anii '60 care condamnă colonialismul.
Între timp, populația din Falkland, născută acolo (urmașii unor coloniști de acum câteva generații), nu mai poate fi denumită „implantată” și nu poate fi preluată de argentinieni împotriva voinței majorității ei. Cam ăsta va fi mesajul pe care Londra vrea ca localnicii să-l dea prin referendum, și probabil chiar așa va fi.