​Presedintele american a promulgat miercuri seara legea compromisului bugetar prin care Statele Unite evita cura de austeritate a "zidului bugetar", a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

Obama, aflat in prezent in vacanta in Hawaii, a promulgat legea prin tehnica "autopen" (stiloul automatic), la care a mai recurs in trecut. El a mai promulgat joi si legea bugetului Pentagonului pentru anul in curs, care prevede un plus de 633 milioane de dolari.

Pe langa cheltuielile obisnuite ale armatei, legea prevede o inasprire a sanctiunilor economice in Iran, eliberarea de fonduri suplimentare pentru finantarea razboiului din Afganistan si intarirea securitatii in misiunile diplomatice americane in lume.

Congresul american a adoptat marti seara legea de buget prin care Statele Unite evita cura de austeritate a "zidului bugetar", fapt ce reprezinta o victorie pentru presedintele Barack Obama pe tema fiscalitatii in fata republicanilor, dar care nu amana decat cu cateva saptamani alte dosare spinoase.

Textul majoreaza in principal nivelul de impozitare asupra gospodariilor cu venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an.

O parte a republicanilor a acceptat sa voteze in favoarea acestei masuri, in pofida refuzului lor de principiu fata de orice suplimentare a presiunii fiscale, in contextul in care alternativa ar fi fost "zidul bugetar", insotit de cresteri de impozite pentru cvasitotalitatea contribuabililor si de reduceri clare ale cheltuielilor statului federal, in special in domeniul apararii.