Iranul a capturat in ultimele 17 luni doua drone de supraveghere miniaturale, de fabricatie americana, a relatat miercuri presa iraniana, citata de Reuters.

Dronele de mici dimensiuni RQ11 Raven au fost doborate de unitatile iraniene de aparare aeriana in incidente separate, in august 2011 si noiembrie 2012, a declarat pentru agentia Fars contraamiralul Amir Rastegari.

"Mare parte din datele din aceste drone au fost decodificate de catre centrul pentru cercetare si jihad al Armatei", a spus acesta, fara a detalia.

Fabricate de compania americana AeroVironment, dronele RQ11 Raven au o anvergura a aripilor de 1,36 metri, pot parcurge o distanta de pana la 10 kilometri si sunt folosite de armata americana pentru misiuni de supraveghere la altitudine joasa.

Iranul a afirmat in 4 decembrie ca a capturat o drona ScanEagle apartinand serviciilor secrete americane in spatiul sau aerian deasupra Golfului Persic, cu cateva zile inainte, dar Statele Unite au transmis ca nu exista niciun fel de dovezi care sa sustina aceste afirmatii.

Marina americana a precizat ca nu a pierdut niciun vehicul aerian fara pilot in zona. Dronele de recunoastere ScanEagle, avand o lungime de 1,25 metri, sunt construite de compania Boeing si sunt folosite in regiune de armata Statelor Unite, dar si de alte tari.

In noiembrie, SUA au anuntat ca avioane de razboi iraniene au deschis focul impotriva unei drone americane care zbura in spatiul aerian international. Iranul a sustinut ca aparatul a patruns in spatiul sa aerian pentru a spiona asupra platformelor petroliere iraniene si a afirmat ca va raspunde "decisiv" la orice invazie.