De la 1 ianuarie si pana la 30 iunie 2013, Irlanda va detine presedintia prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene pentru a saptea oara, scrie Agerpres. Aceasta presedintie coincide cu cea de-a 40-a aniversare a aderarii Irlandei la Uniunea Europeana. Presedintia irlandeza este prima din noul trio cu Lituania (al doilea semestru 2013) si Grecia (primul semestru 2014).

Presedintia irlandeza se va axa pe promovarea cresterii economice durabile si crearea de locuri de munca, precum si pe cresterea competitivitatii globale a UE. Va aborda, de asemenea, nivelurile critice ale somajului in randul tinerilor din toata Europa.

Vicepremierul si ministrul de externe, Eamon Gilmore, declara la Bruxelles ca Irlanda va pune economia in centrul preocuparilor sale in urmatoarele sase luni.

"Atentia trebuie acum indreptata asupra provocarii de a repune economia europeana pe drumul cel bun, prin imbunatatirea competitivitatii globale a UE, promovand cresterea economica si crearea de locuri de munca. Aceasta va fi tema centrala a presedintiei irlandeze a Uniunii si aceasta prioritate nationala este impartasita de guvernele si cetatenii intregii Europe. De aceea, presedintia irlandeza se va concentra pe relansarea economica in Europa, printr-un numar de initiative menita sa stimuleze cresterea economica si crearea de locuri de munca", spunea vicepremierul irlandez.

Eamon Gilmore a promis ca tara sa va continua eforturile presedintiei cipriote a Uniunii pentru a se ajunge la un acord asupra bugetului comunitar pe perioada 2014-2020, dar si pentru crearea uniunii bancare.

Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, a reiterat sprijinul irlandez pentru aderarea Romaniei la Schengen, la 16 octombrie 2012, in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat al MAI Marian Tutilescu.