Decizia Consiliului Constitutional de a invalida impozitul de 75% pentru cei mai bogati contribuabili nu "schimba nimic" pentru celebrul actor Gerard Depardieu, al carui anunt privind mutarea in Belgia a declansat o aprinsa polemica in Franta, dupa cum a afirmat acesta duminica, in ziarul Le Parisien Dimanche, citat de AFP.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

"Trebuie lasati sa vorbeasca", a spus actorul, exilat fiscal in Nechin (Belgia), referindu-se la oamenii politici. "Toate astea imi sunt indiferente. Nu schimba nimic", a afirmat Gerard Depardieu, precizand ca hotararea Consiliului Constitutional nu-i va schimba decizia privind mutarea in Belgia.

Consiliul Constitutional a dat sambata o lovitura dura presedintelui socialist Francois Hollande, anulandu-i unul dintre angajamentele electorale emblematice, dar si puternic controversate. Guvernul a anuntat insa imediat ca va reveni cu o noua versiune, in concordanta cu constitutia tarii.

"Inteleptii", cum sunt numiti in Franta garantii constitutionalitatii legilor, au considerat ca aceasta noua transa de venit nesocoteste "principiul egalitatii in fata obligatiilor publice". Mai exact, impozitul se bazeaza pe veniturile fiecarei persoane fizice, in conditiile in care impozitul pe venit este colectat "pe gospodarie".

La putin timp dupa acest anunt, premierul Jean-Marc Ayrault a precizat ca executivul va prezenta in cadrul "urmatoarei legi a finantelor" un "dispozitiv nou". Intr-un comunicat, primul ministru a subliniat ca noul dispozitiv va fi "in conformitate cu principiile Consiliului Constitutional". Daca va fi votata inainte de finele lui 2013, noua propunere va viza veniturile declarate in 2013 si 2014, si nu in 2012 si 2013, ca versiunea respinsa de Consiliu.

O reactie a venit si din partea Ligii franceze de fotbal profesionist, care a afirmat ca decizia Consiliului Constitutional reprezinta "o frumoasa si indispensabila victorie colectiva", in conditiile in care aproximativ o suta de jucatori din campionatul francez erau vizati de noua taxa.