Patru militari rusi vor fi judecati sub acuzatia ca au furat cardurile bancare ale unei victime a accidentului de avion in care si-a pierdut viata presedintele polonez, dupa ce aeronava s-a prabusit in aprilie 2010 in apropiere de Smolensk, in vestul Rusiei, a anuntat sambata Comitetul rus de ancheta, citat de AFP.

Departamentul militar al comitetului "a strans suficiente dovezi" impotriva militarilor Serghei Syrov, Igor Pustovarov, Iuri Sankov si Artur Pankratov, acuzati de "furt cauzator de prejudiciu grav", si a transmis tribunalului dosarul insotit de actele de acuzare.

Acesti militari se aflau in 10 aprilie 2010 in interiorul cordonului de securitate care inconjura locul accidentului presedintelui polone Lech Kaczynski si trebuiau sa protejeze perimetrul.

Potrivit comitetului de ancheta, cei patru au furat mai multe carduri bancare apartinand lui Andrzej Przewoznik, seful comitetului polonez de veghe asupra locurilor memoriei nationale, si care si-a pierdut viata in urma prabusirii avionului prezidential. Ei au retras de pe aceste carduri, in total, 60.345 ruble (1.600 euro).

Militarii risca o pedeapsa maxima de sase ani de ancheta, potrivit agentiilor rusesti de presa.

Justitia poloneza anuntase initial ca au fost arestati mai multi politisti rusi, dar Moscova a dezmintit. Ulterior, Rusia a admis ca patru soldati sunt anchetati in acest dosar.

Avionul care il transporta pe presedintele Kaczynski, sotia sa, alaturi de inalti oficiali politici si militari, s-a prabusit in 10 aprilie 2010 in timp ce incerca sa aterizeze, pe o vreme nefavorabila, la Smolensk. Toti cei 96 de pasageri si membri ai echipajului si-au pierdut viata.

Delegatia poloneza urma sa asiste la Katyn, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile dedicate celei de-a 70-a comemorari a masacrului catorva mii de ofiteri polonezi luati prizonieri de Armata Rosie. Ei au fost ucisi de politia secreta sovietica in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.