Ideea de a-i inarma pe profesori, in institutiile de invatamant, are, in Statele Unite, partizani vehementi, care asigura ca este vorba despre singurul mijloc de a evita repetitia unui masacru similar, ca urmare a tragediei survenite in scoala din Newtown, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Joi in Utah, unul dintre cele doua state, alaturi de Kansas, unde portul de arme este autorizat in scoli, aproape 200 de profesori sau angajati ai scolilor au participat la un antrenament pentru a obtine un permis de port-arma oferit gratuit de Utah Shooting Sports Council (USCC), un grup de aparare a drepturilor detinatorilor de arme de foc.

Initiativa a atras in total 400 de persoane, insa doar o jumatate au putut participa la acest program de formare, a precizat pentru AFP Bill Scott, unul dintre membri USSC.

Faptul ca profesorii ar trebui inarmati, "nu doar pentru a le permite sa se apere unui agresor, ci in primul rand pentru a face eventualii atacatori constienti de faptul ca profesorii sunt inarmati in Utah", a asigurat el.

"Nu spunem ca toti profesorii ar trebui inarmati. Spunem doar ca aceia care fac aceasta alegere, care doresc sa participe la acest training sa o poata face in Utah si vrem doar sa le facilitam aceasta sarcina", a adaugat Scott.

Ministrul Justitiei din Arizona a propus miercuri autorizarea profesorilor, directorilor sau angajatilor scolii sa poata purta arme in scolile lor.

"Propunerea noastra este ca fiecare dintre scolile care o doresc sa delege directorul sau oricare alta persoana pentru a beneficia de antrenament pentru manevrarea armelor de foc si gestionarea situatiilor de urgenta precum cele de la Newtown", a explicat el.

"Solutia ideala este de a avea un cadru al politiei inarmat, in fiecare scoala", subliniaza ministrul, raspunzand propunerii NRA, puternicul grup de lobby al produselor de armament. Daca aminteste de cazul anumitor scoli din statul sau, el evoca totodata si conditiile bugetare care au dus la reducerea fondurilor alocate programului.

"In acest context, al doua cea mai buna solutie ar fi o anumita persoana antrenata in manevrarea armelor si gestionarea situatiilor de criza si existenta unei arme de foc intr-un loc bine securizat" a adaugat Horne.

In Missouri, un proiect de lege similar a fost prezentat saptamana trecuta. Intr-o scrisoare adresata directorilor scolilor publice, guvernatorul democrat de Stat, Jay Nixon, si-a afirmat totodata opozitia fata de o asememean masura", a adaugat Horne.

Potrivit unui sondaj publicat joi de cotidianul USA Today, 58% dintre americani se declara in favoarea unor legi mai stricte cu privire la vanzarea armelor de foc, o crestere substantiala in raport cu octombrie 2011, cand coar 43% aderau la aceasta idee.