China a pus in functiune propriul sau sistem comercial de navigatie prin satelit in regiunea Asia-Pacific, Beidou, destinat sa-i asigure independenta strategica si comerciala fata de serviciile americane GPS si europene Galileo, scrie AFP.

Sistemul, care se bazeaza pe o retea de 16 sateliti de navigare si alti patru experimentali, a inceput sa functioneze joi, dupa cum relateaza vineri presa oficiala chineza.

Purtatorul de cuvant al Biroului chinez pentru navigatie satelitara, Ran Chengqi, a apreciat performantele lui Beidou ("Marele Urs, in chineza) drept "comparabile" cu cele ale GPS, potrivit China Daily.

"Semnalul Beidou poate fi receptionat in tari precum Australia", a adaugat acesta.

Prezentat drept a doua generatie a sistemului chinez de navigatie, lansarea sa reprezinta un nou succes pentru tehnologia spatiala a Chinei, care si-a propus sa construiasca o statie spatiala pana la finele deceniului. Beijingul vizeaza, de asemenea, trimiterea unei misiuni umane pe Luna.

China a inceput constructia retelei satelitare in 2000 pentru a evita o dependenta strategica - in special militara - fata de GPS, care are in prezent 95% din piata.

Un prim test a avut loc anul trecut.

"A detine un sistem de navigatie prin satelit reprezinta o mare importanta strategica", a subliniat Global Times, un cotidian anglofon apropiat de Partidul Comunist si reputat pentru nationalismul sau.

"Cerem consumatorilor chinezi sa sustina puternic Beidou si sa devina utilizatori", scrie cotidianul, intr-un editorial in care recunoaste ca ar putea fi intampinate unele "probleme" in functionare, dar chinezii trebuie sa dea dovada de "toleranta".