Tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera puterile cedate Uniunii Europene pot cauza disolutia blocului comunitar, a avertizat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-un interviu publicat joi in The Guardian si citat de AFP.

David Cameron, Herman van Rompuy si Jose BarrosoFoto: Consiliul European

Cameron, care este supus presiunilor "euroscepticilor" din partidul sau conservator, a declarat luna trecuta ca doreste ca Marea Britanie sa faca parte din Uniunea Europeana, dar vrea un "nou acord" care sa includa o procedura de neparticipare intr-o serie de probleme cheie.

"Daca fiecare stat membru are posibilitatea de a alege intre politicile actuale pentru a le adopta doar pe cele pe care le prefera si pentru a le respinge pe cele care nu ii convin, Uniunea in general si piata unica in particular se vor dezagrega rapid", a afirmat Van Rompuy.

"Toate statele pot avea - si exprima - cereri particulare si nevoi, si acestea sunt tot timpul luate in considerare in discutiile noastre", a adaugat acesta.

Dar, spune Van Rompuy, schimbarea tratatelor europene propusa de Cameron ar implica proceduri lungi si grele, solicitand unanimitatea celor 27.

Sondajele arata ca britanicii prefera din ce in ce mai mult o iesire completa din UE, care este perceputa drept o institutie ce se amesteca in treburile interne ale tarii si delapideaza fondurile, in conditiile in care regatul este supus unei cure de austeritate.

Pana in prezent, premierul britanic a evitat sa propuna deschis un referendum legate de apartenenta la UE, in ciuda presiunilor din partidul sau.

Astfel, el a amanat pentru inceputul lui 2013 un discurs asteptat in decembrie asupra acestei chestiuni.

Van Rompuy a afirmat ca, pentru el, plecarea Marii Britanii din UE ar fi ca "un prieten care pleaca in desert".

Marea Britanie face parte din UE din 1973 dar a refuzat sa intre in zona euro.