Camera inferioara a Parlamentului japonez (Dieta) l-a ales miercuri pe Shinzo Abe sa ocupe postul de prim-ministru, dupa ce guvernul de centru-stanga condus de premierul Yoshihiko Noda a demisionat in bloc dupa infrangerea formatiunii acestuia, Partidului Democrat din Japonia (PDJ), in alegerile anticipate din data de 16 decembrie, anunta Agerpres, citand presa internationala.

Shinzo Abe este lider al Partidului Democrat (PLD), formatiunea de dreapta care a castigat alegerile obtinand majoritatea in Parlament. Desi numirea sa trebuie votata si de Senat, aceasta nu va fi decat o formalitate, intrucat in Constitutia japoneza prevaleaza votul din Dieta.

Pentru a scoate tara din recesiune, noul premier a promis ca va supune rapid votului un plan de relansare in valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro si va demara vaste lucrari de imbunatatire a infrastructurii invechite a tarii, in pofida unei datorii publice colosale. De asemenea, el doreste sa obtina din partea Bancii Japoniei o politica monetara ultraliberala pentru a iesi din deflatie si a slabi yenul, considerat prea puternic.

Este pentru a doua oara in cariera sa cand Abe ajunge in fruntea Japoniei, dupa mandatul de premier din 2006-2007, de aceasta data intr-o tara slabita de criza economica si de deteriorarea relatiilor sale diplomatice, mai ales cu China, comenteaza AFP.