Curtea Suprema a statului american Iowa a decis saptamana trecuta cu unanimitate de voturi ca un angajat poate fi concediat pentru ca arata prea bine, relateaza CNN. Instanta a judecat cazul unei asistente imedicale concediate de sef la cererea sotiei acestuia, pe motiv ca era "irezistibila" fiind un pericol la adresa casniciei acestuia.

"Intrebarea la care trebuie sa raspundem [...] este daca un angajat care nu a avut o conduita sexuala necorespunzatoare poate fi concediat doar pentru ca seful vede angajatul drept irezistibil de atragator", a scris judecatorul Edward M. Mansfield in verdictul curtii.

Potrivit deciziei magistratilor, desi o astfel de concediere ar putea fi incorecta, ea nu incalca Actul Drepturilor Civile nefiind o discriminare. Curtea Suprema si Iowa a infirmat astfel decizia unui instante inferioare.

Asistenta Melissa Nelson si-a dat in judecata fostul sef in 2010, acuzandu-l ca a concediat-o din cauza faptului ca e femeie, fara a il acuza insa de hartuire sexuala.

Nelson a inceput sa lucreze in cabinetul stomatologului James Knight in 1999. Spre sfarsitul perioadei de munca, Knight a inceput sa se planga ca hainele imbracate de asistenta sunt prea stramte si ii "distrag atentia", au aratat partile implicate, in tribunal. Asistenta a negat, sustinand ca imbracamintea purtata la locul de munca nu a fost necorespunzatoare.

In ultimele sase luni de munca, Nelson si Knight, ambii casatoriti si cu copii, au inceput sa isi trimita sms-uri in afara locului de munca.

Sotia lui Knight, angajata in acelasi cabinet stomatologic, a aflat spre sfarsitul lui 2009 despre schimbul de mesaje si i-a cerut stomatologului sa o concedieze pe Nelson, masura pe care James Knight a luat-o la inceputul lui 2010.

James Knight i-a spus Melissei Nelson ca a devenit un "prejudiciu" pentru familia sa si ca incheierea contractuluid e munca e spre folosul ambelor familii.

Intr-o conversatie ulterioara intre stomatolog si sotul asistentei, Knight a declarat ca Melissa Nelson nu a gresit cu nimic si ca "ea a fost cea mai buna asistenta medicala cu care a lucrat vreodata" se arata in decizia Curtii Supreme din Iowa.

In fata judecatorilor, James Knight a sustinut ca nu a concediat-o pe Melissa Nelson din cauza sexului ei, ci din cauza "naturii relatiei dintre ei si" pe care a perceput-o ca pe o amenintare asupra casniciei lui. Stomatologul a precizat ca toti angajatii cabinetului sunt de sex feminin si ca a inlocuit-o pe Nelson cu o alta femeie